Arinna Nedir? Etkin madde: Pantoprazol olan arinna ilacı; midedeki asit salınımından sorumlu olan hücrelerdeki proton pompasını seçici ola...
Arinna Nedir? Etkin madde: Pantoprazol olan arinna ilacı; midedeki asit salınımından sorumlu olan hücrelerdeki proton pompasını seçici olarak baskılar. Asidik ortamda aktif formuna dönüşür ve midede asit üretiminin son aşamasının baskılanmasmı sağlar. Pantoprazolun yaptığı mide asit baskılanması doza bağlı olup, bazal (24 saat boyunca gıda alımından bağımsız devam eden mide asit salmımı) ve uyarılmış (gıda alimim takiben mide asit salımmımn artması) asit salgılanmasını etkiler. ARİNNA, H. Pylori (Helicobakter pylori)’nin (bir tür mikroorganizma) neden olduğu duodenal ve gastrik ülserde (ince barsak ve mide ülseri) tekrarı azaltmak amacıyla bu mikroorganizmanın eradikasyonu (yok edilmesi) için uygun antibiyotiklerle kombine olarak, peptik ülserde (Duodenal ve gastrik ülser), orta ve ileri derecede özofajiyal reflü de (mide içeriğinin asit salgısı ile beraber yemek borusuna geri kaçması ile ilgili hastalık), Zollinger -Ellison sendromu (Asit yapımının artışına neden olan bir hastalık) ve diğer patolojik hipersekresyonlu (aşırı asit salınımı) durumlarda endikedir.
ARİNNA Kullananlar, ilaç hakkında düşüncelerinizi ne gibi yan etkiler yaptığını yorum yaparak bildirebilirsiniz.
ARİNNA İLACINI ALTTA YER ALAN DURUMLARDA DİKKATLİ KULLANINIZ:
Gebelikte, emziren annelerde ve pemisiyöz anemide (vitamin B^’nin bağırsaklardan emilimini sağlayan ve mide pariyetal hücrelerinden salgılanan maddenin eksikliğinde oluşan kansızlık) kullanılmamalıdır.
Mide iç yüzeyinde tahrişe neden olabileceğinden alkolle alınmamalıdır.
Bir bileşik olan Atazanavir (HIV tedavisinde) ile tedavi oluyorsanız ARİNNA’yı kullanmayınız.
Kombine tedavi sırasında diğer ilaçlann ürün bilgileri göz önüne alınmalıdır.
Pantoprazol tedavisi malign ülser semptomlarını hafifleterek teşhisi geciktirebileceğinden, tedaviden önce gastrik ülserin malignitesi veya malign (kötü huylu) özofagus hastalığı olasılığı bertaraf edilmelidir.
Ketokonazol, ampisilin esterleri ve demir tuzları gibi ilaçlann emilimi midenin asit ortamında daha iyi olduğu için, pantoprazol ile aynı anda kullanımlan bu ilaçlann emilim oranlarını olumsuz olarak etkileyebilir.
Üç yıldan uzun süreli pantoprazol tedavisi alıyorsanız B12 vitaminin bağırsaktan emiliminde bozukluklar oluşabilir.
ARİNNA YAN ETKİLERİ:
- Yüz, dudaklar, dil ve/veya boğazda şişmeye neden olan, yutma veya nefes alma
- zorlukları veya ciltte şiddetli kaşıntıya yol açabilen ciddi alerjik reaksiyon.
- Olasılıkla öksürük veya ateş ile birlikte ciddi nefes darlığı veya nefes darlığının aniden
- kötüleşmesi.
- Kanda lökosit ve trombosit artışı,
- Sanlık,
- Kas ağrısı
- Deride kaşıntı, döküntü ve ödem, ağızda ve vücudun diğer alanlarında su toplaması şeklinde döküntü, ağır yanık görüntüsünde dennatoz, ışığa hassasiyet,
- Kanda kolesterol artışı ve kanda üre artışı
- Böbrek iltihabı,
- Erkek hastalarda meme büyümesi,
- Karaciğer enzim değerlerinde artış, artmış trigliserid, vücut ısısında artış, su kaybına bağlı elektrolit bozukluğu.
- Kan şekerinde artış, kan lipitlerinde artış,
- Depresyon, halüsinasyon, uyumsuzluk, huzursuzluk,
- Baş ağrısı, uykusuzluk, baş dönmesi, bulanık görme,
- Göğüs ağrısı,
- Diyare, kabızlık, gaz, üst kann ağrısı, mide bulantısı ve kusma, ağızda kuruluk,
- Kaşıntı ve deri döküntüsü gibi alerjik reaksiyonlar,
- Sırt ağrısı, hipertoni, boyun ağnsı, eklem ağrısı,
- Bronşit, nefes darlığı, grip sendromu, farenjit, burun akıntısı, sinüzit, üst solunum yolu enfeksiyonu,
- İdrar yollan enfeksiyonu,
- Karaciğer fonksiyon testlerinde anormallik.
ARİNNA FİYATI:
- ARINNA 40 mg 28 enterik kaplı tablet: 35,53 TL (2022)
- ATC Kodu: A02BC02
- Barkodu: 8699772040042
ARİNNA NASIL KULLANILIR:
- Günde 2 defa 1 ARİNNA 40 mg.
- Günde 2 defa 1000 mg amoksisilin
- Günde 2 defa 500 mg klaritromisin
- Günde 2 defa 1 ARİNNA 40 mg.
- Günde 2 defa 500 mg metronidazol
- Günde 2 defa 500 mg klaritromisin
- Günde 2 defa 1 ARİNNA 40 mg.
- Günde 2 defa 1000 mg amoksisilin
- Günde 2 defa 500 mg metronidazol
- Kombine tedavi istenmiyorsa, ömeğin hasta H. Pylori negatif ise , aşağıda belirtilen dozda ARİNNA monoterapisi (tekli ilaç tedavisi) uygulanır.
- Duodenal ülser, gastrik ülser ve gastroözofajiyal reflü için
- Birçok vakada günde 1 adet ARİNNA verilir. Bilhassa diğer tedavilere yanıt alınamaması gibi özel vakalarda doz iki katma çıkarılabilir. (Günde 2 adet ARİNNA)
- ARİNNA çiğnenmemeli veya kırılmamak; kahvaltıdan bir saat önce su ile bütün olarak yutulmalıdır. H. Pylori eradikasyonu için kombine tedavide ikinci ARİNNA akşam yemeğinden önce alınmalıdır. Kombine tedavi genelde yedi gün uygulanır ve en fazla iki haftaya kadar uzatılabilir. Ülserin iyileşmesini sağlamak için pantoprazol ile tedavinin devamı endikasyonunda, duodenal ve gastrik ülserler için önerilen dozaj göz önüne alınmalıdır. Duodenal ülser genelde iki haftada iyileşir.
- İki haftalık tedavi yeterli değilse, hemen tüm olgularda sonraki iki hafta içinde iyileşme sağlanmaktadır. Gastrik ülser ve özofajiyal reflü tedavisi için genelde dört hafta gerekir.
- Dört haftalık tedavi yeterli değilse, genellikle sonraki dört hafta içinde iyileşme sağlanır.
- insanlarda uzun süre kullanıma ilişkin yeterli deneyim olmadığından, ARİNNA tedavisi sekiz haftayı geçmemelidir.
- Çok küçük miktarda alındığında ya da unutulduğunda, gecikmiş olan doz alınmamalıdır. Tedavi hastanın doz şemasına göre, bir sonraki dozdan itibaren sürdürülmelidir.
- ARİNNA ile tedavinin erken kesilmesi veya tedaviye ara verilmesi konusunda hekime danışılmalıdır.
- Zollinger - Ellison Sendromu ve diğer patolojik hipersekresyonlu durumların uzun süreli tedavisinde;
- Tedaviye 80 mg’lık ( İki adet ARİNNA) günlük doz ile başlanmalıdır. Daha sonra dozaj gastrik asid sekresyon ölçümlerine göre, gerektiği şekilde yükseltilebilir veya düşürülebilir. Günlük doz 80 mg üzerinde olduğunda, doz bölünmeli ve günde 2 defa verilmelidir. Pantoprazol dozunun geçici olarak 160 mg’ın üzerine çıkarılması olasıdır, fakat yeterli asid kontrolü için gerekenden daha uzun süre uygulanmamalıdır.
- Zollinger - Ellison sendromu’nda ve diğer hipersekresyonlu durumlarda tedavi süresi sınırlandırılmamış olup klinik ihtiyaca göre ayarlanabilir.
- Uzun süreli tedavide, 1 senelik tedavi süresi yalnızca risk/fayda oranı iyice değerlendirildikten sonra aşılmalıdır, çünkü ilacın uzun yıllar kullanımının emniyetiyle ilgili bilgi sınırlıdır. nı yorum yaparak bildirebilirsiniz.