Rytmonorm Nedir? Etkin madde: Propafenon Hcl olan rytmonorm ilacı; Aritmi, kalp atışlarında bir düzensizlik varlığı anlamına gelir. Kalbin...
Rytmonorm Nedir? Etkin madde: Propafenon Hcl olan rytmonorm ilacı; Aritmi, kalp atışlarında bir düzensizlik varlığı anlamına gelir. Kalbin bir vuruşunu atlaması, düzensiz olarak atması, çok hızlı ya da çok yavaş atması şeklinde gözlenebilir. Propafenon, düzensiz kalp atışlarını normal ritme döndürerek ve aşın hareketli bir kalbi yavaşlatarak etki göstermektedir. Kalp atışlarının gerçekleşmesini sağlayan uyarıların kalp kasında iletilmesini yavaşlatır. Propafenon lokal anestezik etkisi de olan bir maddedir; lokal olarak uygulandığı bölgede duyu yitimine yol açar. Ayrıca zayıf bir beta-blokör etkiye de sahiptir; vücutta bulunan ve beta-reseptör adı verilen yapılar algılama fonksiyonlarını engeller. Rytmonorm, temel özellikleri aritmi olan aşağıdaki tabloların tedavisinde kullanılmak içindir: - AV düğüm taşikardileri, Wolff-Parkinson-White (WPW) sendromu veya paroksismal atriyal fibrilasyonu olan hastalardaki supraventriküler taşikardiler gibi tedavi gerektiren semptomatik supraventriküler taşiaritmiler, - Hekimin yaşamı tehdit edici olarak değerlendirdiği, ciddi semptomatik ventriküler taşiaritmiler.
RYTMONORM İLACINI ALTTA YER ALAN DURUMLARDA DİKKATLİ KULLANINIZ:
Hamileyseniz, hamile kalmayı planlıyorsanız ya da emziriyorsanız,
Brugada sendromunuz varsa,
Anormal kalp ritmi dışında kalp yetmezliğiniz ya da başka bir kalp sorununuz varsa, Aşağıdakiler gibi önemli yapısal kalp hastalıklarınız varsa:
Kalbin vücuda pompaladığı kan miktarının %35’in altında olduğu kontrol altına alınmamış konjestif kalp yetmezliği,
Kardiyojenik şok (aritmi nedenli olanların dışında),
Ağır semptomatik bradikardi varsa (kalp atım sayısının aşın düşük olmasına bağlı rahatsızlık varsa),
Yapay bir kalp pilinin (pacemaker) bulunmadığı durumlarda, sinüs düğümü fonksiyon bozukluğu, atriyal ileti bozukluklan, ikinci derece ya da daha büyük atriyoventriküler blok veya dal-demet bloğu ya da distal blok varsa,
Ağır kan basıncı düşüklüğü (hipotansiyon) varsa,
Elektrolit dengesinde belirgin bozukluklar varsa (özellikle potasyum ve sodyum metabolizması bozukluklan),
Miyastenia gravis adı verilen durumun tanısı konulduysa,
Eşzamanlı olarak ritonavir kullanıyorsanız.
- Propafenon hidroklorür verilen her hastanın tedaviden önce ve tedavi sırasında elektrokardiyografi (EKG; kalbin elektriksel faaliyetinin yazdınlması) yoluyla ve klinik olarak değerlendirilmesi önem taşırBöylelikle propafenon hidroklorüre karşı alınan yanıt belirlenecek ve tedaviye devam veya başka bir tedaviye geçiş karan verilebilecektir
Propafenon hidroklorür, astım gibi solunum problemi olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Anestezik madde kullanılması durumunda dikkatli olunmalıdır.
Kalp yetmezliğine yatkınlığı olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.
Kalp pili (pacemaker) takılmış hastalarda propafenon tedavisi, kalp pilinin uyarı oluşturma ve duyarlılık eşiğini değiştirebilirBu nedenle tedavi esnasında kalp pili fonksiyonu kontrol edilmeli ve gerekirse yeniden programlanmalıdır.
Paroksismal atriyal fibrilasyonun, ileti bloğunun eşlik ettiği atriyal flattere dönüşme potansiyeli vardır (bu tablolar çok aşın kalp ritmi bozukluklarıdır).
Diğer sınıf İC anti-aritmik ilaçlar ile olduğu gibi, önemli yapısal kalp hastalığı olan kişiler ciddi istenmeyen olaylara karşı meyilli olabilirler.
Önerildiği şekilde kullanıldığında dahi propafenon, tepki yetisini etkileyebilir ve araba veya diğer makinalan kullanma becerisini azaltabilirBu durum özellikle birlikte alkol alındığında söz konusudur.
RYTMONORM YAN ETKİLERİ:
- Alerjik cilt reaksiyonları (ürtiker, kaşıntı, döküntü, eritem)
- Sıklık derecesi bilinmeyen;
- Aşın duyarlılık
- Kalp atımının olmadığı durumlar. Nefes almakta aşırı zorlanma, solukluk, soğukluk, aşın terleme, ağız çevresi ve dudaklarda morarma (Ventriküler fibrilasyon, kalp yetmezliği)
- Baş dönmesi
- Çarpıntı Yaygın;
- Aşın endişe
- Görmede bulanıklık
- Kalp atım hızının aşın azalması veya artması
- Sıkıntılı soluk alıp verme
- Bozuk karaciğer fonksiyonuna bağlı halsizlik, yorgunluk Yaygın Olmayan;
- Kanamanın durmaması, morarma
- Bayılma, kontrolsüz kas hareketleri, his kaybı
- Vertigo
- Tansiyon düşüklüğü
- Ereksiyon bozukluğu Sıklık derecesi bilinmeyen;
- Sık enfeksiyon geçirme
- Bilinç bulanıklığı
- Ani ayağa kalkmalarda baş dönmesi ve göz kararmasının eşlik ettiği tansiyon düşüklüğü
- Sanlık
- Kas ağrısı, kramplar, eklem ağrısı
- Baş ağrısı
- Tat kaybı
- Karın ağrısı, kusma, bulantı, kabızlık veya ağız kuruluğu
- Göğüs ağrısı, halsizlik, yorgunluk
- İştah azalması
- Sıklık derecesi bilinmeyen;
- Mide-bağırsak rahatsızlıkları
RYTMONORM FİYATI:
- RYTMONORM 150 mg 30 tablet Fiyatı: 106.94 ₺
- ATC Kodu: C01BC03
- Barkodu: 8699547091699
RYTMONORM NASIL KULLANILIR:
- Ağırlığı 70 kg civarındaki hastalarda, başlangıçtaki doz artırma dönemi ve idame tedavisi sırasında, iki ya da üç doza bölünmüş halde günde 450 - 600 mg önerilmektedir (Günde 3 kez 1 adet Rytmonorm 150 mg Film Tablet’ten, günde 2 kez 1 adet Rytmonorm 300 mg Film Tablet’e kadar). Bazı vakalarda günlük dozun 900 mg’a çıkarılması gerekebilir (Günde 3 kez 1 adet Rytmonorm 300 mg Film Tablet veya günde 3 kez 2 adet Rytmonorm 150 mg Film Tablet). Vücut ağırlığı daha düşük hastalarda günlük dozlar bu doğrultuda azaltılır. Doz artışı ancak üç - dört günlük tedavi uygulamasından sonra yapılmalıdır. Doktorunuz sizin için en uygun olan dozu belirleyecektir. Bireysel idame dozu, EKG izlemeleri ve tekrarlı kan basıncı kontrollerinden oluşan kardiyolojik takip ile belirlenir.
RYTMONORM Kullananlar, ilaç hakkında düşüncelerinizi ne gibi yan etkiler yaptığını yorum yaparak bildirebilirsiniz.