Tekfin Nedir? Etken Maddesi Terbinafin hidroklorür olan Tekfin ilacı, mantarların büyümelerini ve çoğalmalarının önüne geçen bir ilaçtır.B...
Tekfin Nedir? Etken Maddesi Terbinafin hidroklorür olan Tekfin ilacı, mantarların büyümelerini ve çoğalmalarının önüne geçen bir ilaçtır.Bu ilaç, ayak mantarı (tinea pedis), tırnak mantarı (tinea unguium), ağız yada boğaz mantarı, iç organlarda beliren mantar hastalıkları; saçkıran, saçlı derinin mantar hastalığı (tinea kapitis); çoğunlukla boyun, göğüs, kolların üst kısımları ve sırtta görülen beyazdan pembeye veya bronz renkten kahverengiye kadar değişen renklerdeki lekeler ve hafif pullanma ile belirgin mantar enfeksiyonu (tinea versicolor); gövde, kol, ve bacaklarda görülen halka şeklinde iltihaplı, kaşıntılı, kızarık, yüzeyden kabarık lezyonlar ile belirgin vücut mantarı (tinea korporis); kasık bölgesinde, uylukların iç kısımlarında ve kalçada ortaya çıkan kırmızı ya da kahverengi lekeler, kaşıntı, yanma hissi, soyulma ile belirgin kasık mantarı (tinea kruris) tedavisinde ve enfeksiyon olan bölgedeki şiddet ve genişlikle ilgili olarak ağızdan ilaç alımının gerektiği durumlarda kullanılır.
TEKFİN YAN ETKİLERİ;
TEKFİN YAN ETKİLERİ;
Yan etkiler çoğunlukla hafif - orta derecede ve geçicidir. gastrointestinal semptomlar (hazımsızlık, dolgunluk hissi, iştah kaybı, bulantı, hafif abdominal ağrı, diyare), alerjik deri reaksiyonları (döküntü, ürtiker) ve baş ağrısıdır. Parestezi, hipoestezi, baş dönmesi, malasi ve yorgunluk nadiren görülen yan etkiler arasındadır. Artralji ve miyaljiye neden olan iskelet-kas sistemine ait bozukluklar bilinen yan etkiler arasındadır. Bunlar allerjik deri reaksiyonlarının eşlik ettiği aşırı duyarlılık reaksiyonlarının bir parçasıdır. Çok ender olarak ciddi deri reaksiyonları bildirilmiştir (Ör: Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz, fotosensitivite ve anjiyonörotik ödem). Eğer deride ilerleyici tipte kızarıklık ve döküntü olması halinde terbinafin tedavisine son verilmelidir. Terbinafin tedavisi gören hastaların yaklaşık % 0.6'sında tat alma duyusunda kayıp ve tat bozuklukları gözlenmiştir. Bu durum ilacın kademeli olarak bırakılması ile son bulur. Nadiren sarılık, kolestazis ve hepatitin eşlik ettiği ciddi karaciğer fonksiyon bozukluğu (ölüm vakaları da bildirilmiştir) rapor edilmiştir. Eğer böyle bir durum gelişirse ilacın kullanımına son verilmelidir (Bkz.Uyarılar / Önlemler). Çok nadir olmakla birlikte nötropeni, trombositopeni ve agranülositoz gibi hematolojik bozukluklar görülmüştür. Yine çok ender görülen ve nedensellik ilişkisi henüz kurulamamış olan saç dökülme vakaları bildirilmiştir. Yine nadirolarak gözde lens ve retinada değişikliklere sebep olabilir.TEKFİN FİYATI;
Satış Fiyatı 32.09 TLTEKFİN ŞURUP KULLANIM ŞEKLİ;
Reçete Durumu Normal Reçeteli bir ilaçdır.
Barkod: 8699525013439 - ATC Kodu: D01BA02 - Kamu Kodu: A09119
Yetişkinler için kullanımı şöyleTEKFİN HAKKINDA DİĞER BİLGİLER;
Bu ilaç günde tek doz 250 mg tablet verilir.
Deri Enfeksiyonları:
Önerilen tedavi süresi şöyledir:
Tinea pedis (parmak arası, plantar/mokasen tipte): 2-6 hafta.
Tinea corporis: 4 hafta.
Tinea cruris: 2-4 hafta.
Saç ve kafa derisi enfeksiyonlarında:
Tinea capitis: 4 hafta.
Tinea capitis daha çok çocuklarda görülen bir enfeksiyondur.
Onikomikoz: Hastaların çoğu için tedavi süresi 6 hafta ile 3 ay arasında değişmektedir. El tırnağı ile ilgili enfeksiyonlarda 6 haftalık tedavi yeterlidir. Ayak tırnağı onikomikozlarda 12 haftalık tedavi uygulanır. Tırnakları yavaş uzayan insanlarda tedavi süresi uzayabilir. Optimum klinik etkinliğe mikolojik iyileşmeden ve tedavi bitiminden birkaç ay sonra ulaşılır. Bu durum tırnağın normal uzama süresi ile ilgilidir.
Çocuklar için ise şöyle:12 yaşın altındaki çocuklarda kullanımıyla ilgili herhangi bir deneyim bulunmuyor
40 kilo olan çocuklar için : Günde tek doz 1 tablet (250 mg).
Yaşlılarda Kullanımı ise şöyle :Yaşlı hastalarda farklı bir dozaj rejimi uygulamasına gerek yoktur.
Doz Aşımı ve Tedavisi şu şekildedir:
Terbinafinin oral kullanımı ile alakalı birkaç doz aşımı vakası bulunmaktadır. Başlıca belirtiler bulantı, kusma, epigastrik ağrı gibi gastrointestinal semptomların yanında baş ağrısı ve baş dönmesidir.
Doz aşımı tedavisinde esas olarak aktif kömür uygulaması yapılmalıdır. Hastanın durumuna göre semptomatik ve destekleyici tedavi yapılmalıdır.
Uyarılar/Önlemler:TEKFİN Kullananlar, ilaç hakkında düşüncelerinizi ne gibi yan etkiler yaptığını yorum yaparak bildirebilirsiniz.
Hastada nedeni belli olmayan kalıcı bulantı, anoreksi, yorgunluk, kusma, sarılık yada sağ abdominal bölgede ağrı, koyu renkte idrar, açık renkte dışkı gibi karaciğer fonksiyon bozukluklarına ait belirti yada semptomlar görülürse hasta, hepatik fonksiyonları açısından değerlendirilmeli ve gerek duyulursa bu ilacın tedavisine son verilmelidir. Karaciğer hastalığı mevcudiyetinin terbinafin klirensini yaklaşık % 50 oranında düşürdüğü gözlenmiştir. Terbinafin ile tedaviye başlanmadan evvel serum transaminaz (ALT ve AST) düzeyleri ölçülmelidir. Aktif yada kronik karaciğer hastalığı olan bireylerde terbinafin kullanımı tavsiye edilmez. Böbrek fonksiyon yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klirensi 50 ml/dak. veya serum kreatinin • 300 mmol/L) doz yarıya indirilmelidir.İn vitro çalışmalarda terbinafinin CYP2D6 ile ilgili metabolizmayı inhibe ettiği gözlenmiştir. Bu enzim tarafından metabolize edilen beta blokerler, trisiklik antidepresanlar, seçici serotonin geri alım inhibitörleri ve MAO B inhibitörleri kısa süreli tedaviye maruz kalınma durumunda klinik olarak önemli sonuçlara sebep olabilir.