Glifix Nedir? Etken maddesi Pioglitazon Hcl olan Glifix ilacı, şeker hastalığı olarak bilinen TİP 2 diyabet hastalarının tedavisinde kulla...
Glifix Nedir? Etken maddesi Pioglitazon Hcl olan Glifix ilacı, şeker hastalığı olarak bilinen TİP 2 diyabet hastalarının tedavisinde kullanılmaktadır.Bu ilaç insüline bağımlı olmayan Tip 2 şeker hastalığı mevcut olan kişilerde vücudun kendi ürettiği insülini daha iyi kullanmasını sağlayarak, kandaki şeker seviyesini kontrol altına alır. İnsüline bağımlı olmayan şeker hastalığı (diyabet Tip 2) durumunda sadece ağızdan verilen diğer diyabet ilaçları ile kontrol altına alınamayan hastalarda tek başına yada diğer ağızdan verilen diyabet ilaçları ile beraber kullanılır. Ayrıca insülin ile beraber, yalnızca metformin etken maddeli şeker hastalığında kullanılan diğer bir ilacın kullanılmaması gerektiği durumlarda çok sıkı kontrol altında kullanılabilir.
GLİFİX YAN ETKİLERİ;
GLİFİX YAN ETKİLERİ;
Kalp yetmezliği, pioglitazonu insülin ile beraber kullanan hastalarda yaygın olarak (100 hastadan 1-10 kişide) gözlenmiştir. Belirtileri, nefes darlığı yada ani kilo artışı veya lokalize şişkinliktir (ödem). Bu belirtilerin farkına varırsanız, özellikle de 65 yaşın üzerindeyseniz, en kısa sürede hekiminize bildiriniz.GLİFİX FİYATI;
Mesane kanseri, pioglitazon kullanan hastalarda yaygın olmayan bir sıklıkta (her 1000 hastanın 1-10’unda) görülmüştür. İdrarınızda kan bulunması, idrar yaparken ağrı hissetmeniz ve birdenbire idrara çıkma isteği duymanız, mesane kanserinin belirti ve semptomları arasındadır. Bunlardan herhangi biri sizde gelişirse, mümkün olan en kısa zamanda doktorunuza başvurunuz.
Belli bir bölgede şişkinlik (ödem) bilhassa pioglitazonu insülin ile birlikte kullanan hastalarda çok yaygın olarak gözlenmiştir. Bu yan etki sizde görülürse, en kısa sürede hekiminize başvurunuz.
Kemik kırıklan, pioglitazon kullanan kadın hastalarda yaygın olarak bildirilmiştir (her 100 hastadan 1-10 unda). Bu yan etki sizde görülürse, en kısa sürede doktorunuza başvurunuz.
Gözün arka kısmında şişmeye (sıvı toplanmasına) bağlı bulanık görme, pioglitazon kullanan hastalarda bildirilmiştir (sıklığı bilinmemektedir).Zira böyle bir belirti ile ilk defa karşılaşıyorsanız yada zaten bu belirti sizde varsa ve kötüleşirse derhal doktora gidiniz.
Pioglitazon kullanımı ile gözlenen diğer yan etkiler şunlardır:
solunum yolu enfeksiyonu
görme bozukluğu
kilo alımı
uyuşukluk
sinüzit • uykusuzluk
karaciğer enzimlerinde artış
Pioglitazon diğer seker ilaçlan ile kullanıldığında gözlenen yan etkiler şöyle:
kan şekerinde düşme (hipoglisemi)
baş ağrısı
sersemlik
eklem ağrısı
cinsel güçsüzlük
sırt ağrısı
nefes darlığı
kırmızı kan hücrelerinin sayısında küçük bir azalma
gaza bağlı mide-bağırsakta şişkinlik
idrarda şeker ve protein görülmesi
enzimlerde artış
baş dönmesi (vertigo)
terleme
yorgunluk
iştah artışı
Satış Fiyatı: 52.31 TLGLİFİX KULLANIM ŞEKLİ;
Reçete Durumu: Normal reçeteli Barkodu 8699569010517 - ATC Kodu A10BG03 - Geri Ödeme Kodu A03410
Günde 1 defa 1 tablet alınır.GLİFİX HAKKINDA DİĞER BİLGİLER;
Bu ilaç şeker hastalığı (diyabet) tedavisi maksadıyla başka ilaçlarla beraber kullanılıyorsa (insülin, klorpropamid, glibenklamid, gliklazid, tolbutamid gibi) hekiminiz dozu azaltıp azaltmamanız gerektiğini size bildirecektir.
Bu ilaç ile tedavi görmekteyken hekiminiz sizden belirli aralıklarla kan testi yaptırmanızı isteyecektir. Bu karaciğerinizin normal olarak çalışıp çalışmadığım kontrol etmek içindir.
Altta yer alan durumlarda KULLANMAYINIZGLİFİX Kullananlar, ilaç hakkında düşüncelerinizi ne gibi yan etkiler yaptığını yorum yaparak bildirebilirsiniz.
Pioglitazon yada kullanma talimatında listelenen bu ilacın içerdiği yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz (aşın hassasiyetiniz) varsa.
Kalp yetmezliğiniz yada kalp yetmezliği öykünüz varsa.
Karaciğer yetmezliğiniz varsa.
Diyabetik ketoasidozunuz varsa (belirtileri: hızlı kilo kaybı, bulantı ve kusma).
Mesane kanseriniz varsa yada daha evvel mesane kanseri geçirmişseniz.
İdrarınızda kan varsa.
Altta yer alan durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Gözün arka tarafında şişme (maküler ödem) olarak adlandınlan şekere bağlı (diyabetik) göz hastalığının herhangi bir türü sizde bulunuyorsa.
Hamile kalma gibi bir düşünceniz var ise.
Emziriyorsanız.
Yumurtlama probleminiz (polikistik över sendromunuz) varsa. İlacınızın etkisinden dolayı hamile kalma ihtimaliniz artabilir. Bu takdirde hamile kalmayı önleyici bir yöntem kullanınız.
Herhangi bir karaciğer veya kalp rahatsızlığınız varsa.Bu ilacı kullanmaya başlamadan evvel, hekiminiz karaciğer fonksiyonlarınızı kontrol etmek için kan testi yapabilir. Bu kontrol belli aralıklarla devam edebilir. GLlFIX ve insülin ile tedavi edilen uzun süreli şeker hastalığı (diyabet), kalp hastalığı veya geçirilmiş bir inmesi olan bazı hastalarda kalp yetmezliği geliştiği gözlenmiştir. Nefes darlığı, ani kilo artışı veya lokalize şişkinlik (ödem) gibi kalp yetmezliği belirtilerini fark ederseniz en kısa sürede hekiminize bildiriniz.
18 yaşın altındaysanız, çünkü bu gibi hastalarda kullanımı önerilmemektedir.
Yaşlıysanız; insülinle birlikte kullanımı, ciddi kalp yetmezliği riskinde artışa sebep olduğundan yaşlılarda dikkatli kullanılmakdır.
Pioglitazonun diğer ağız yoluyla alman şeker hastalığı ilaçlarıyla veya içinde etkili madde olmayan (plasebo) tabletlerle yapılan klinik çalışmalarında, pioglitazon kullanan kadınlarda (erkeklerde değil) daha yüksek oranda kemik kırığı görülmüştür. Şeker hastalığınızı tedavi ederken doktorunuz bunu dikkate alacaktır.
Bu ilaç tedavisine başlanmadan evvel mesane kanseri için risk faktörleri (yaş, tütün kullanma hikayesi, bazı mesleki veya kemoterapötik ajanlara maruz kalınması örneğin, siklofosfamid ya da leğen kemiği bölgesine daha evvel ışın tedavisi uygulanmış olması) değerlendirilmelidir. Mevcut herhangi bir makroskopik hematüri (idrarda kan görülmesi), GLtFIX tedavisine başlanmadan evvel tetkik edilmelidir.
Eğer tedaviniz esnasında, idrarınızda kan var ise veya zor/ağrılı idrar yapma yada sıkışma hissi gibi diğer belirtiler gelişecek olursa, vakit kaybetmeden hekiminize bilgi vermelisiniz.