Carnitene Nedir? Etken maddesi L – Karnitin olan Carnitene ilacı; enerji üretim maddesi olarak kullanılan yağ asitlerini hücre içinde ger...
Carnitene Nedir? Etken maddesi L – Karnitin olan Carnitene ilacı; enerji üretim maddesi olarak kullanılan yağ asitlerini hücre içinde gerekli yere sevk eder. Karnitin yetmezliği ve hemodiyaliz hastalarında ortaya çıkan karnitin yetersizliği tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.Oral olarak ilaç alamayacak olan kişilerde yada kısa sürede gelişen karnitin yetmezliği olan hastalarda kullanılmalıdır. Hastanın durumu iyi gittiğinde hemen ağızdan tedaviye geçilmesi gerekir.
CARNİTENE YAN ETKİLERİ;
CARNİTENE YAN ETKİLERİ;
• NöbetCARNİTENE FİYATI;
• Bulantı
• Kusma
• İshal
• Mide krampları
• Balık kokusuna benzer vücut kokusu (dozun azaltılmasıyla hafifleyebilir veya ortadan kalkabilir)
• Hafif kas güçsüzlüğü belirtileri (kandaki üre oranı normalin üzerinde olan hastalarda)
Satış Fiyatı: 14.02 TLCARNİTENE KULLANIM ŞEKLİ;
Reçete Durumu Normal Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu 8699527754361- ATC Kodu A16AA01 - Geri Ödeme Kodu A01667
Damar yoluyla bu ilacın tedavisi, ani yetmezliğiniz varsa yada ağızdan ilaç alamayacak durumda iseniz uygulanır. Durumunuz düzelince hemen ağızdan tedaviye geçilir. Yetişkinlerde, 50 kg ağırlığındaki hasta için tavsiye edilen günlük doz, günde 2-3 defa 1 ampuldür (1 g L-karnitin).CARNİTENE HAKKINDA DİĞER BİLGİLER;
Tedaviye az dozla başlanması (yetişkinlerde 1 g, çocuklarda kg başına 50 mg), hastanın tahammülü ve verdiği klinik cevaba göre dozun arttırılması uygundur.
Önerilen yüksek dozlara ancak klinik cevap ve biyokimyasal bulgular öngördüğü takdirde ihtiyatla başvurulmalıdır.
Tedavi süresi vakasına göre 1-12 ay arasında değişir. Bazı kişilerde gerekli periyodik klinik ve biyokimyasal kontroller yapılarak hayat boyu devam edilmelidir.Hekiminiz CARNITENE ile tedavinizin ne kadar süreceğini size anlatacaktır.
Uygulama yolu ve şekli şöyle;
CARNITENE, damar içine, 2-3 dakikada yavaş olarak yada damla damla uygulanır. ilaç, gün boyunca 3-4 saat ara ile uygulanmalıdır.
Çocuklarda kullanımı
Çocuk ve bebeklerde, günlük doz, kg başına 50-100 mg L-karnitin'dir. Günde en çok 3 g'a kadar çıkılabilir.
Özel kullanım durumları
Böbrek yetmezliği: Hemodiyaliz uygulanan hastalarda, her diyaliz seansından sonra damar içine 1 ampul (1 g L-karnitin) CARNITENE (haftada 3 defa) yeterlidir.
Altta Yer Alan Durumlarda Bu İlacı KULLANMAYINIZ
• Eğer bu ilacın herhangi bir bileşenine karşı aşırı duyarlıysanız.
Altta yer alan durumlarda bu ilacı DİKKATLİ KULLANINIZ
• İnsulin yada oral hipoglisemik tedavi (ağız yoluyla alınan kan şekerini düşürücü tedavi) alan şeker hastalarında L-karnitin uygulanması hipoglisemiye (kan şekeri düşüklüğü) neden olabilir. Bu hastalarda kan şekeri düzeyleri düzenli olarak izlenmelidir.
• Damar yoluyla CARNITENE tedavisi, akut yetmezliğiniz varsa yada ağızdan ilaç alamayacak durumda iseniz uygulanır. Durumunuz düzelince hemen ağızdan tedaviye geçilir.
• CARNITENE ile tedaviniz esnasında hekiminiz ilaca verdiğiniz tepkiye göre, hayati belirtilerinizi, kan kimyanızı, plazma ve idrar karnitin konsantrasyonlarınızı periyodik olarak kontrol edebilir ve gerekirse dozaj ayarlaması yapabilir,
• Diyaliz hastasıysanız yada ağır böbrek yetersizliğiniz bulunuyorsa, CARNITENE'in atılımı böbrekler yoluyla gerçekleşemeyeceğinden, ilacın esas parçalanma ürünlerinin (trimetilamin [TMA] ve trimetilamin-N-oksit [TMAO]) kanda birikmesi nedeniyle ağız yoluyla uygulanan formülasyonları yüksek dozlarda uzun süre kullanmamanız gerekir. Böyle bir birikim, idrarda, nefeste ve terde ağır bir balık kokusuna neden olan trimetilamin birikimine neden olur. Bu durum, damar yoluyla uygulamada gözlenmez.