Yondelis 1Mg IV Konsantre İnfüzyonluk Çözelti Nedir, Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir, Ne İçin Kullanılır, Nasıl Kullanılır, Endikasyonları,Yan Etkileri, Kullanma Talimatı, Fiyatı.
Yondelis Nedir? Etken maddesi Trabektedin olan Yondelis ilacı; tümör hücrelerinin çoğalmasını engelleyerek etki eden bir kanser ilacıdır. Bu ilaç, tümörün oluştuğu bölgede yayılım gösteren ve vücudun uzak bölgelerine sıçramış (metastaz yapmış) yumuşak doku sarkomu adı verilen tümör grubundan leiyomiyosarkom (düz kas hücrelerinden kaynaklanan kötü huylu tümör) ve liposarkomlu (yağ hücresinden kaynaklanan kötü huylu tümör) hastalarda daha öncesinde yeterli doz ve süreyle doksorubisin ve ifosfamid etken maddelerini içeren kanser ilaçlarıyla tedavi (kemoterapi rejimleri) uygulanmış hastalarda hastalığın ilerlemesi halinde kurtarma tedavisinde kullanılmaktadır. Yumuşak doku sarkomu, kaslar, yağ dokusu ve kıkırdak yada damarlar gibi yumuşak dokularda başlayan kötü huylu bir hastalıktır.
YONDELİS YAN ETKİLERİ;
YONDELİS YAN ETKİLERİ;
Sarılığa neden olabilen sarı bir madde olan bilirubin seviyesinin kanda artması (deride, vücudun ağız içi gibi mukoz membran adı verilen parlak yüzeylerinde ve gözlerde sararma)YONDELİS FİYATI;
Kandaki bozuklukları tespit etmek için hekiminiz düzenli kan testi isteyecektir.
Şiddetli kas ağrısı yada kaslarınızda güçsüzlük (Kas dokunuzda hasar ve buna eşlik eden böbrek yetmezliği söz konusu olabilir. Kaslarınızda doku hasarını önlemek maksadıyla hekiminiz bazı kan testleri yapılmasını isteyebilir)
Ateş
Sırtınızda, kaslarınızda ve eklemlerinizde ağrı. Sinirlerinizde kas ağrısı, zayıflık ve uyuşmayla sonuçlanan hasarlanma. Yaygın olarak şişme yada el ve ayaklarınızda şişme ve derinizde tüylerin diken diken olması gibi hisler olabilir.
Damara tedavi uygulanan bölgede hassasiyet, deri reaksiyonu [YONDELIS size damarlarınızdan uygulanırken damar dışına sızabilir ve uygulamanın yapıldığı bölgenin çevresindeki doku hücrelerinin, cerrahi girişim gerektirecek şekilde hasar ve ölümüne neden olabilir (doku nekrozu, bölüm 2’ye de bakınız).]
Nefes almada zorluk çekme, düzensiz kalp atışları, az idrar çıkarma, zihinsel/ruhsal durumunuzda ani değişmeler, ciltte benekli alanlar, normal dışı laboratuvar test sonuçlarıyla (kan pulcukları sayısında azalma) birlikte çok düşük kan basıncı, gibi durumlar görülebilir.
Böyle bir durumda derhal hekiminize gidiniz. Tıbbi tedavi almanız gerekecektir.
Ciltte ve gözlerde sararma (sarılık), karnın sağ üst kısmında ağrı, bulantı, kusma, kendini iyi hissetmeme, konsantrasyon bozuklukları, bulunulan duruma adapte olamama veya zihinsel karmaşa, uykulu ha1. Bu belirtiler, karaciğerin normal işlevlerini yerine getiremediğinin göstergeleri olabilir.
Böyle bir durumda derhal hekiminiz başvurunuz.
Ateş, nefes almada zorluk, ciltte kırmızılık veya döküntüler, bulantı veya kusma görülebilir.
Bu ilaç size uygulanırken damar dışına sızdığını hissedebilirsiniz. Daha sonra uygulama yerinde kızarıklık, şişme, kaşıntı ve huzursuzluk olabilir. Böyle bir durumda derhal hemşire veya hekiminize söyleyiniz.
Böyle bir durum, uygulamanın yapıldığı bölgenin çevresindeki doku hücrelerinin, cerrahi girişim gerektirecek şekilde hasar ve ölümüne neden olabilir (doku nekrozu).
Damar dışına ilaç sızması belirtilerinden bazıları, oluştuktan birkaç saat sonrasına kadar görünür durumda olmayabilir. Uygulama yeri üzerinde kabarcıklar, soyulma ve ciltte koyulaşma oluşabilir. Doku hasarının tam bir şekilde ortaya çıkmasının birkaç gün alması da mümkündür. Açıklanan bu belirtilerden herhangi biri oluşursa, derhal hekiminize gidiniz.
Diğer daha az şiddetli yan etkiler:
Halsizlik
Nefes almakta zorluk
Vücutta kolay çürük oluşması
Burun kanaması
Mikrobik hastalıklara (enfeksiyon) karşı eğilim ve mikrobik hastalıklara bağlı ateşinizde yükselme
İştahsızlık
Bulantı veya kusma, kabızlık
Bulantı önleyici ilaçlara rağmen bulantı hissi, kusma yada sıvı alamama ve buna bağlı daha az idrar çıkarma
Baş ağrısı ve güç kaybı
Diyare, vücuttan sıvı kaybı, ağız içinde iltihabi durum, karında ağrı, kilo kaybı, sindirim rahatsızlığı ve tat almada bozukluk
Öksürme
Saçlarda dökülme
Baş dönmesi, uyku problemleri, kan basıncında düşme, baş ve boyunda kızarma ve ateş basması
Satış Fiyatı: 6314.38 TLYONDELİS KULLANIM ŞEKLİ;
Reçete Durumu Normal Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu 8699593775123 - ATC Kodu L01CX01 - Geri Ödeme Kodu A14604
Bu ilaç size kemoterapi konusunda deneyimli hekimin gözetiminde verilir.Bu ilaç uzman onkolog yada hücre öldürücü özelliği olan ilaçların uygulanmasında uzmanlaşmış diğer sağlık personeli vasıtasıyla uygulanmalıdır.YONDELİS HAKKINDA DİĞER BİLGİLER;
Yumuşak doku sarkomunun tedavisi için kullanılan alışıldık dozu 1.5 mg/m vücut yüzey alanıdır. Tedavi dönemi esnasında hekiminiz sizi dikkatle takip edecektir ve size vereceği en uygun doza karar verecektir.
Size verilmeden evvel bu ilaç ilk olarak hazırlanır, seyreltilir ve daha sonra intravenöz kullanım için damlalıklı torbaya konur.Bu ilacın verildiği her kürde çözeltinin kanınıza verilme süresi yaklaşık 24 saat alacaktır.
Damara ilacın uygulanması sırasında uygulama yerindeki tahrişi önlemek maksadıyla bu ilaç size boyun, göğüs yada kasık bölgesindeki büyük bir toplardamar üzerinden verilmesi önerilir.
Bu ilaç ile tedavi esnasında karaciğerinizi korumak ve kendinizi hasta hissetmenizi, bulantı ve kusmayı azaltmak için öncesinde ve gerektiği sürece size bir diğer ilaç verilecektir. Damar içine yapılan bu uygulama size 3 haftada bir verilir (3 haftalık kürler halinde).Lakin hekiminiz, size en uygun dozu verebilmek maksadıyla, bazen uygulama zamanını erteleyebilir. Tedavi döneminin uzunluğu, sizin gösterdiğiniz gelişmeye ve kendinizi ne kadar iyi hissettiğinize bağlı olacaktır. Bu ilacın kullanımı hakkında başka problemleriniz varsa, hekiminize danışınız.
Altta yer alan durumlarda KULLANMAYINIZYONDELİS Kullananlar, ilaç hakkında düşüncelerinizi ne gibi yan etkiler yaptığını yorum yaparak bildirebilirsiniz.
Trabektedine yada bu ilacın içerdiği diğer maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz var ise (yardımcı maddeler listesine bakınız),
Herhangi bir ciddi enfeksiyonunuz var ise,
Bebeğinizi emziriyorsanız,
Size sarı humma aşısı yapılacak ise,
Altta yer alan durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Ağır karaciğer yada böbrek hasarınız varsa, bu ilaç kullanılmamalıdır.Bu ilaç ile
tedaviye başlamadan önce eğer bildiğiniz yada şüphelendiğiniz herhangi bir karaciğer yada böbrek sorununuz varsa hekiminize söyleyiniz.
Alttaki durumlardan herhangi birisi gelişecek olursa hemen tıbbi yardım alınız:
Bu ilaç karaciğer ve kanınızı etkileyen yan etkilere neden olabileceği için ateş gelişirse.
Bulantı önleyici ilaçlara rağmen hala kendinizi hasta hissediyor, kusuyor yada sıvı içemiyorsanız ve dolayısıyla daha az idrar çıkarıyorsanız.
Kas dokunuzun yıkılmasına dair bir işaret olabilecek şiddetli kas ağrınız varsa (kaslara hasar oluşumu, bölüm 4’e bakınız).
YONDELIS size uygulanmaktayken damar dışına bir sızma olursa, uygulamanın yapıldığı bölgenin çevresindeki doku hücrelerinin, cerrahi girişim gerektirecek şekilde hasar ve ölümüne yol açabilir (doku nekrozu, bölüm 4’e bakınız).
Eğer bir alerjik reaksiyon (aşırı duyarlılık) geçirirseniz. Böyle bir durumun belirtileri şunlar olabilir; ateş, nefes almada güçlük, deride kızarıklık ya da deri döküntüleri, bulantı ya da kusma.
18 yaşın altındaki çocuklarda ve ergenlerde güvenlilik ve etkililik henüz çalışılmadığı için bu yaş grubunda bu ilaç kullanılmamalıdır.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Reçetesiz alınan ilaçlar, aşılar ve bitkisel ilaçlar da dahil olmak üzere başka herhangi bir ilaç almayı planlıyorsanız, alıyorsanız yada yakın zamanda aldıysanız lütfen hekiminize bildiriniz.
Sarı humma aşısı yapılacak ise bu ilacı kullanmamalısınız ve canlı virüs parçacıkları içeren bir aşı olacaksanız.Bu ilacı kullanmamanız önerilir.Bu ilaç ile beraber verilecek olursa sara hastalığı (epilepsi) tedavisinde kullanılan bir ilaç olan fenitoin içeren ilaçların etkisi azalabilir ve dolayısıyla beraber kullanımı tavsiye edilmez.
Başka ilaçlar kullanıyorsanız, YONDELIS’in etkisi değişebileceği için yakından takip edilmeniz gerekebilir:
Bu ilacın etkisini azaltabilecek ilaçlar: Rifampisin (bakteriyel enfeksiyonlar için kullanılan bir antibiyotik), fenobarbital (sara hastalığı (epilepsi) tedavisinde kullanılan bir ilaç) ve sarı kantaron otu olarak bilinen St. John bitkisi (Hypericum perforatum, depresyon tedavisinde kullanılan bitkisel bir ilaç).
YONDELIS’in etkisini arttırabilecek ilaçlar: Ketokonazol veya flukonazol (mantar hastalıkları için kullanılır), ritonavir (AIDS etkeni HIV enfeksiyonu için), klaritromisin (bakteriyel enfeksiyonlar için kullanılan bir antibiyotik), aprepitant (bulantı ve kusmayı önlemek için), siklosporin (bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaç) ve verapamil (yüksek kan basıncı ve kalple ilişkili durumlar için kullanılan bir ilaç) gibi
YONDELIS tedavisi almakta iken karaciğer yada kaslarınıza hasar (rabdomiyoliz) verebilecek, örneğin kolesterolü düşürmek ve kardiyovasküler hastalığı önlemek için kullanılan statin grubu adı verilen ilaçlar alıyorsanız, bu ilaçlarla beraber bu ilacı kullandığınızda hasar riski artacağından dolayı yakından takip edilmeniz gerekebilir.