Yasmin 21 Film Tablet Nedir, Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir, Ne İçin Kullanılır, Nasıl Kullanılır, Endikasyonları,Yan Etkileri, Kullanma Talimatı, Fiyatı.
Yasmin Nedir? Etken maddesi Drospirenon + Ethinyl Estradiol olan Yasmin tablet; İki hormon içeren doğum kontrol hapları, kombine oral kontraseptif olarak adlandırılırlar.
Kombine oral kontraseptiflerin hamileliği önleyici etkisi, yumurtlamanın engellenmesi ve rahim salgılarındaki değişiklikler gibi pek çok faktörün etkileşmesi ile ortaya çıkmaktadır.Bu ilaç, gebeliği önlemek maksadıyla kullanılmaktadır. Bunun dışında hormonlara bağlı vücutta su tutulması, sivilce ve ciltte yağlanmadan gibi yakınmaları olan kadınlarda kullanılır.
YASMİN YAN ETKİLERİ;
Kombine oral kontraseptiflerin hamileliği önleyici etkisi, yumurtlamanın engellenmesi ve rahim salgılarındaki değişiklikler gibi pek çok faktörün etkileşmesi ile ortaya çıkmaktadır.Bu ilaç, gebeliği önlemek maksadıyla kullanılmaktadır. Bunun dışında hormonlara bağlı vücutta su tutulması, sivilce ve ciltte yağlanmadan gibi yakınmaları olan kadınlarda kullanılır.
YASMİN YAN ETKİLERİ;
Bacakta tek taraflı veya bacaktaki bir damar boyunca şişme; bacakta sadece ayakta dururken eya yürürken hissedilebilen ağrı veya hassasiyet, etkilenen bacakta sıcaklık artışı; bacakta ciltte kırmızılıklar veya renk değişikliği gibi belirtilerle seyreden derin ven trombozuYASMİN FİYATI;
• Ansızın ortaya çıkan, açıklanamayan nefes darlığı veya hızlı soluma; kanın söz konusu olabileceği ani öksürük; derin solumayla artabilen keskin göğüs ağrısı; sinirlilik hissi; şiddetli dengesizlik ya da baş dönmesi; hızlı veya düzensiz kalp atışı gibi belirtilerle seyreden pulmoner emboli (akciğerde pıhtı oluşumu)
• Arteriyel ve venöz tromboembolizm (arteriyel ve venöz kan damarlarının kan pıhtısı sebebiyle tıkanması) Bunlar:
Yüzde, bacak yada kolda, bilhassa bedenin bir tarafında ani hissizlik veya güçsüzlük; ani konfüzyon (zihin bulanıklığı, sersemlik), konuşma veya kavramada zorluk çekme; bir veya her iki gözde ani görme güçlüğü; ani yürüme güçlüğü, baş dönmesi, denge veya koordinasyon kaybı; bilinen nedeni olmayan ani, şiddetli veya uzun süren baş ağrısı; bilinç kaybı ya da nöbetin eşlik ettiği veya tek başına bayılma belirtileriyle seyreden inme.Ani şiddetli karın ağrısı, ektremitede (kol ve bacaklarda) ani ağrı, şişme yada renk değişikliği gibi belirtilerle seyreden diğer arteriyel kan damarlarını tıkayan kan pıhtısı
Göğüs, kol veya göğüs kemiği altında ağrı, rahatsızlık, basınç, ağırlık, boğulma veyadolgunluk hissi; sırt, çene, boğaz, kol ve mideye yayılan rahatsızlık; dolgunluk, hazımsızlık ya da sıkıştırma hissi; terleme, bulantı, kusma ya da baş dönmesi; aşırı güçsüzlük, anksiyete (sinirlilik, gerginlik) veya nefes darlığı; hızlı yada düzensiz kalp atışı gibi belirtilerle seyreden kalp krizi
• Ağızda ve bütün vücutta derinin su toplaması ile kendini gösteren bir hastalık (eritema multiforme)
Alışılmadık yoğun vajinal kanama
Sebebi belli olmayan vajinal kanama
Şiddetli bacak veya göğüs ağrısı (Toplardamar ve atardamarlarda pıhtıya bağlı)
Bulantı
Migren
Depresyon
Depresif duygu durumu
Duygu durum değişikliği
Cinsel istek azalması ya da kaybı
Kombine oral kontraseptifler grubu ile alakalı olduğu düşünülen, sıklığı çok düşük olan veya geç semptom başlangıcı olan yan etkiler aşağıda listelenmiştir:
Tümörler
- Meme kanseri tanısının sıklığı oral kontraseptif kullananlar arasında hafifçe artmıştır.
- Karaciğer tümörleri (iyi huylu ve kötü huylu)
Diğer durumlar:
- Antijenik uyaranlara cevap olarak çok sayıda hassas şişliklerin oluştuğu, ağrılı, yangısal bir hastalık olan eritema nodozum
- Kan yağlarında yükseklik (artmış pankreatit riski)
- Yüksek tansiyon
- Kombine oral kontraseptif kullanımı ile kesin ilişkisi olmayan durumların ortaya çıkması ya da kötüleşmesi: Safranın karaciğer içindeki küçük safra kanallarında göllenmesine (kolestaz) bağlı sarılık ve/veya kaşıntı; safra taşı oluşumu; porfiri adıyla bilinen kimyasal maddenin üretilmesiyle ilgili metabolizmada bozukluk; sistemik lupus eritematozus (sebebi bilinmeyen cilt, eklem, böbrek, kalp zarı, akciğer zarı gibi bir çok doku ve organ iltihabına bağlı çok sayıda bulgularla giden, değişik seyir gösteren ve bağışıklık sisteminin bozuk çalışması sonucu ortaya çıkan bir hastalık); kılcal damar kanaması sonucu kansızlık (hemolitik üremik sendrom); Sıklıkla elde daha az sıklıkla baş ve dilde görülen istemdışı, ani kısa süreli hareketler (Romatizmal Kore/Sydenham koresi); herpes gestationis (gebelerde deriden kabarık üstü pütürlü şekilde başlayıp içi su toplamış kabarcıklar şekline dönüşen çok kaşıntılı döküntüler); otoskleroza (kulakta görülen bir kemik hastalığı) bağlı işitme kaybı
- Ailesel anjiyoödem (döküntü ile birlikte veya döküntüsüz olarak görülebilen ciltte yaygın ödem gelişmesi ile seyreden bir alerjik reaksiyon)
olan kadınlarda eksojen östrojenler anjiyoödem belirtilerinin ortaya çıkmasına yada alevlenmesine neden olabilirler
- Karaciğer fonksiyon bozukluğu
- Glukoz toleransında değişiklik ya da periferik insülin direnci üzerine etki
- Sindirim sistemini oluşturan yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklardaki bir yada birkaç bölümü tutabilen, tutulan bölümde kalınlaşma, ülserler oluşturan hastalık (Crohn hastalığı), kalın bağırsağın içini örten tabakanın (mukoza-submukoza) iltihabı (ülseratif kolit)
- Yüzde oluşan sarı-kahverengi leke (Kloazma)
- Aşırı duyarlılık (döküntü, ürtiker gibi semptomlar dahil)
- Sara
- Rahimde kitle
♦ Duygu durum değişikliği
♦ Depresyon / Depresif duygu durumu
♦ Cinsel istek azalması ya da kaybı
♦ Migren
♦ Bulantı
♦ Meme ağrısı
♦ Ara kanama
♦ Lekelenme
♦ Kiloda artış
Seyrek:
♦ Venöz ve arteriyel tromboembolik olaylar (damarlarda pıhtılaşma ve sonrasında tıkanıklık meydana gelmesi)
♦ Aşırı duyarlılık
♦ Kiloda azalma
♦ Ağızda ve bütün vücutta derinin su toplaması ile kendini gösteren bir hastalık (Eritema multiforme)
Satış Fiyatı 27.9 TLYASMİN KULLANIM ŞEKLİ;
Reçete Durumu Normal Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu 8699545096207 - ATC Kodu G03AA12 - Geri Ödeme Kodu Geri Ödemede Değil
Başlangıç için kullanım;YASMİN HAKKINDA DİĞER BİLGİLER;
Bir önceki ay doğum kontrol hapı kullanılmıyorsa: Tabletler kanamanın ilk günü alınmaya başlanmalıdır. Tabletlere kanamanın 2. ile 5. günler arasında başlanması da kabul edilebilir, lakin bu durumda ilk siklus için tablet alınmaya başlanmasından itibaren yedi gün boyunca ilave olarak bir bariyer kontrasepsiyon yöntemi kullanılmalıdır.
Başka bir doğum kontrol hapından geçiş yapılması: Bir önceki doğum kontrol hapının son tabletinin alındığı günün ertesi günü bu ilaca başlanmalıdır. En fazla tabletsiz dönemin son gününe kadar ara verilebilir. Vajinal halka veya flaster kullanılıyorsa, bu ilacın alımına bunların çıkarıldığı gün veya en geç yeni uygulamanın yapılacağı gün başlanmalıdır.
Sadece progestajen içeren bir yöntemden (minipil, enjeksiyon, implant) veya progestajen salimli rahim içi sistemden (RİS) geçiş: Minipilden herhangi bir günde, (implant yada RİS’in çıkarıldığı gün, enjeksiyonda ise bir sonraki enjeksiyonun yapılması gereken gün) geçiş yapılabilir.Lakin bütün bu koşullarda tablet aliminin ilk 7 günü ek bir bariyer yöntemi kullanılması tavsiye edilir.
Gebeliğin ilk 3 ayında gerçekleşen düşükten sonra: Hemen başlanabilir. Ek yönteme gerek duyulmaz.Hekiminizin önerisine göre kullanınız.
Doğumdan sonra veya ikinci 3 ayda gerçekleşen düşükten sonra: Emziren anne bebeğini sütten kesinceye kadar kullanmamalıdır. Emzirmeyen hanımlarda doğumu veya düşük yapanlarda düşüğü takip eden 21-28. günlerde başlanmalıdır.Zira daha geç başlanacaksa kullanımın ilk 7 gününde ek bir yöntem kullanılmalıdır. Tablet kullanmaya başlamadan evvel cinsel birleşme olduysa, doğum kontrol hapına başlamadan önce gebelik olmadığından emin olunmalı veya bir sonraki kanama beklenmelidir.
Uygulama yolu ve metodu şu şekildedir;
Birbirini izleyen 21 gün boyunca her gün bir tablet alınır. Her bir sonraki pakete 7 günlük, sıklıkla çekilme kanamasının izlendiği, tablet alınmayan dönemi takiben geçilir. Bu kanama çoğunlukla son tabletin alınmasını takiben 2.-3. gün başlar ve bir sonraki pakete başlandığında kesilmemiş olabilir.
Kombine oral kontraseptifler doğru şekilde kullanıldıklarında yılda yaklaşık 1 % başarısızlık riski bulunmaktadır. İlaç alımı unutulur ya da yanlış kullanılırsa bu oran artar.
Bu ilacı kullanmayı unuttuysanız;
12 saatten daha az zaman geçmişse hatırlanır hatırlanmaz tablet alınmalıdır. Sonraki tabletler de her zamanki gibi alınmaya devam edilmelidir.
12 saatten fazla zaman geçmişse; aşağıdaki 2 basit kural uygulanır;
1. Tablet alımına hiç bir zaman 7 günden fazla ara verilmez.
2. 7 gün boyunca aralık vermeden tablet alınması gereklidir.
Günlük uygulamada şu öneriler verilebilir:
1. haftada: Son unutulan tablet hatırlanır hatırlanmaz alınmalıdır. Sonraki tabletler her zamanki gibi alınmaya devam edilmelidir. İlk 7 gün ek bir yöntem kullanılmalıdır. Bu 7 günden önce cinsel birleşme olduysa hamilelik ihtimali göz önüne alınmalıdır.
2. haftada: Son unutulan tablet hatırlanır hatırlanmaz alınmalıdır. Sonraki tabletler her zamanki gibi alınmaya devam edilmelidir. İlk unutulan tablete kadar 7 gün boyunca tabletler hatasız alınmışsa ek yöntem kullanmaya gerek yoktur. Aksi takdirde veya birden fazla tablet unutulmuşsa ek yöntem kullanılmalıdır.
3. haftada: -Unutulan tablete kadar 7 gün boyunca tabletler hatasız alınmışsa alttaki 2 seçenekten birinin uygulanmasıyla ilaveyönteme gerek kalmaz. Aksi takdirde 1. seçeneğe ilave olarak ek yöntem kullanılmalıdır.
1- Son unutulan tablet hatırlanır hatırlanmaz alınmalıdır. Kalan tabletler bitene kadar normal zamanda kullanılmalıdır. Bir sonraki kutuya hemen geçilmelidir. Kullanıcıda ikinci kutunun tabletleri bitene kadar kanama beklenmez, lakin tablet alınan günlerde lekelenme yada ara kanamalar ortaya çıkabilir.
2- Kullanılan kutu bırakılmalıdır. 7 gün aradan sonra (tablet unutulan günler de dahil) yeni kutuya başlanır.
Mide-bağırsak bozukluğu durumunda ek yöntem kullanılmalıdır. Tablet alımından sonra 3-4 saat içinde kusma olursa unutulan tabletler için yapılan öneriler geçerlidir. Eğer normal tablet alma programı değiştirilmek istenmezse, gereken ekstra tabletler başka bir kutudan alınmalıdır.
Adet kanamasının öne alınması veya ertelenmesi: Adet kanamasını ertelemek için bu ilacı almaya 7 günlük ara verilmeden devam edilir. Bu uzatma 2. paket bitinceye kadar istenildiği kadar sürdürülebilir. Bu süre içinde, yıkılma kanaması ya da lekelenme ortaya çıkabilir.Daha sonra olağan 7 günlük aradan sonra, bu ilaç alımına normal şekilde devam edilir.
Kanamayı haftanın başka bir gününe kaydırmak için, tabletsiz dönem istenildiği kadar kısaltılabilir. Aralık kısaldıkça, ikinci paket kullanılırken yıkılma kanaması veya lekelenme olması riski (kanamayı ertelemede olduğu gibi) artar.
Unutulan dozları dengelemek için kesinlikle çift doz almayın.
Bu ilaç ile tedavi sonlandınldığında oluşabilecek etkiler
Bu ilacı istediğiniz zaman bırakabilirsiniz. Zira bu ilaç gebe kalmak için bırakıyorsanız gebe kalmadan önce ilk adet kanamanızın gerçekleşmesini beklemeniz tavsiye edilir Adet kanamanızın gerçekleşmesini beklemeniz gebe kalmak için hangi günlerde ilişkiye girmeniz konusunda size fikir verecektir.
Altta yer alan durumlarda KULLANMAYINIZYASMİN Kullananlar, ilaç hakkında düşüncelerinizi ne gibi yan etkiler yaptığını yorum yaparak bildirebilirsiniz.
Damar tıkanıklığı, beyin damarları ile alakalı bir rahatsızlığınız varsa veya geçmişte olduysa
Damar tıkanıklığını gösteren belirtileriniz varsa veya geçmişte olduysa
Sinir sistemi ile alakalı belirtiler veren migren hikayeniz varsa
Damarları etkilemiş şeker hastalığınız varsa
Damar tıkanıklığı için ciddi yada çok sayıda risk faktörünüz varsa
Ciddi karaciğer hastalığınız varsa
Ciddi böbrek yetmezliğiniz varsa
Karaciğer tümörünüz varsa veya daha önce olduysa
Seks steroidlerinden etkilenen cinsel organların veya memenin bilinen yada şüpheli kötü huylu hastalıkları varsa
Tanı konulmamış vajinal kanamanız varsa
Hamile iseniz yada gebe olduğunuzdan şüphe duyuyorsanız
Altta yeralan durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Dolaşım bozukluğunuz varsa
Damar iltihabı veya benzeri bir damar hastalığınız varsa
İleri yaştaysanız
Sigara kullanıyorsanız
Ailede dolaşım bozukluğu hikayesi (bacaklarda tromboz (kan pıhtısı oluşumu), akciğerlerde pulmoner emboli (pıhtı oluşumu) yada başka yerlerde emboli, genç yaşta geçirilmiş kalp krizi veya inme) varsa
Şişmansanız
Kan yağlarınız yüksekse
Yüksek tansiyonunuz varsa
Migreniniz varsa
Kalp kapak hastalığınız varsa
Kalpte ritim bozukluğunuz varsa
Uzun süre hareketsiz kaldıysanız veya ameliyat geçirdiyseniz
Lohusaysanız
Şeker hastalığınız varsa
Eklem ağrıları ve deri döküntülerine sebep olan sistemik lupus eritematozus hastasıysanız,
Böbrek yetmezliğine neden olan bir pıhtılaşma bozukluğu olan hemolitik üremik sendromunuz varsa
Bağırsakta ülsere sebep olan yada bağırsak duvarında kalınlaşma, mukozada ülser ve bölgesel lenf düğümlerinde büyüme ile belirgin Crohn hastalığınız (kronik iltihabi bağırsak hastalığı) varsa
Sara hastalığınız varsa
Böbrek hastalığına bağlı kan potasyum düzeyinin yüksekliği varsa
Bir tür kansızlık olan orak hücreli aneminiz varsa
Böbrek yetmezliğiniz varsa
Cinsel organlarda ve memelerde kitleniz varsa
Safra yolları tıkanıklığına bağlı sarılık, kaşıntınız varsa
Safra taşınız varsa
• Demir birikimi görülen porfiriniz varsa
• Beyne bağlı bir hastalık olan Sydenham koresi hastalığınız varsa
• Hamileliğe bağlı herpesiniz varsa
• İşitme kaybınız varsa
• Ailevi anjiyoödeminiz (dudaklarda, dilde şişme) varsa
• Karaciğer fonksiyon bozukluklarınız varsa
• Hamileliğe bağlı yüzde sarı-kahverengi lekelenmeleriniz olduysa
Toplardamarlarda pıhtı oluşması hayatı tehdit edebilir ya da ölümcül seyredebilir (olguların % 1-2’sinde).
Atardamarlarda pıhtı oluşması hayatı tehdit edebilir ya da ölümcül olabilir.
Epidemiyolojik çalışmalar, drospirenon içeren kombine oral kontraseptifler (KOK) için toplardamarlarda pıhtı oluşması (VTE) riskinin, levonorgesterol içeren KOK'lardan (ikinci jenerasyon olarak bilinen ilaçlar) daha fazla olduğunu ve bu riskin desogestrel/gestoden içeren KOK'lar (üçüncü jenerasyon olarak bilinen ilaçlar) ile benzer olabileceğini göstermiştir.
Tümörler hayatı tehdit edebilir ya da ölümcül seyredebilir.
Oral kontraseptifler, HIV enfeksiyonu (AIDS) ve diğer cinsel yolla geçen hastalıklara karşı koruyucu değildir.
Tüm kombine oral kontraseptiflerde, özellikle kullanımın ilk aylarında düzensiz kanamalar (lekelenme veya ara kanama) gelişebilir. Bu nedenle herhangi bir düzensiz kanamanın değerlendirilmesi yaklaşık 3 siklusluk bir adaptasyon süresinden sonra anlamlıdır. Eğer kanama düzensizliği devam eder veya kanamalar düzenliyken ortaya çıkarsa hormonal olmayan etkenler göz önüne alınmalı ve malignite veya gebeliğin ekarte edilmesi için kürtajın da dahil olabileceği uygun tanısal girişimlerde bulunulmalıdır.