Xanax 0.5 Mg 30 Tablet Nedir, Ne İşe Yarar, Ne İçin Kullanılır, Nasıl Kullanılır, Endikasyonları,Yan Etkileri, Kullanma Talimatı, Fiyatı.
Xanax Nedir? Etken maddesi Alprazolam olan Xanax ilacı alprazolamı içeren bir sakinleştiricidir. Alprazolam, benzodiazepinler olarak adlandırılan bir ilaç grubuna aittir.
Benzodiazepinler, beyindeki kimyasal aktiviteyi etkileyerek uyku getirir, kaygıyı ve endişeyi azaltır.Bu ilaç , tabletleri, sadece şiddetli kaygı, endişe ve depresyon ile beraber olan şiddetli kaygının tedavisinde kullanılmaktadır.Bu ilaç depresyon tedavisi için tavsiye edilmemektedir.Bu ilaç, kaygının tedavisinde kısa süreli kullanılmalıdır.
Toplam tedavi süresi, dozun kademeli olarak düşürüldüğü süre (buna doz azaltma adı verilir) de dahil olmak üzere 12 haftayı geçmemesi gerekmektedir.Bununla beraber, panik bozukluğu mevcut olan kişiler, 8 aya kadar başarılı bir şekilde tedavi edilmiştir.
XANAX YAN ETKİLERİ;
XANAX HAKKINDA DİĞER BİLGİLER;
Benzodiazepinler, beyindeki kimyasal aktiviteyi etkileyerek uyku getirir, kaygıyı ve endişeyi azaltır.Bu ilaç , tabletleri, sadece şiddetli kaygı, endişe ve depresyon ile beraber olan şiddetli kaygının tedavisinde kullanılmaktadır.Bu ilaç depresyon tedavisi için tavsiye edilmemektedir.Bu ilaç, kaygının tedavisinde kısa süreli kullanılmalıdır.
Toplam tedavi süresi, dozun kademeli olarak düşürüldüğü süre (buna doz azaltma adı verilir) de dahil olmak üzere 12 haftayı geçmemesi gerekmektedir.Bununla beraber, panik bozukluğu mevcut olan kişiler, 8 aya kadar başarılı bir şekilde tedavi edilmiştir.
XANAX YAN ETKİLERİ;
Sedasyon, uykululuk haliXANAX FİYATI;
Sinir sistemi hastalıkları
Metabolizma ve beslenme hastalıkları Psikiyatrik hastalıklar
Sinir sistemi hastalıkları
İştah azalması
Zihin karışıklığı durumu, depresyon, çevreye uyum zorluğu, cinsel arzuda azalma Ataksi (hareket kontrolünde zorluğa bağlı yürüme bozukluğu), denge bozukluğu, koordinasyon
bozukluğu, hafıza bozukluğu, konuşma yada dil ile alakalı bozukluk, dikkat bozukluğu, aşırı uyuma, halsizlik, sersemlik, baş ağrısı : Bulanık görme
Göz hastalıkları Mide - Bağırsak hastalıkları
Kabızlık, ağız kuruluğu, bulantı : Yorgunluk, huzursuzluk
Kaygı, uykusuzluk, sinirlilik :Unutkanlık, titreme :Kaslarda güçsüzlük : Kilo değişimi
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Psikiyatrik hastalıklar Sinir sistemi hastalıkları
Kas- iskelet bozuklukları, bağ dokusu hastalıkları Laboratuvar bulguları
Pazarlama sonrası deneyimlerde ilaveten, altta sıralanmış istenmeyen etkiler raporlanmıştır.
Endokrin hastalıkları: Hiperprolaktinemi (süt hormonu yüksekliği)
Psikiyatrik hastalıklar: Hipomani (dikkat artışı, hareketlilik, yorulmama ve
Sinir sistemi hastalıkları
Mide - Bağırsak sistemi hastalıkları
Karaciğer, safra ve safra yolları hastalıkları
Deri ve deri altı dokusu hastalıkları Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Üreme sistemi ve göğüs hastalıkları
Araştırmalar
Sinir sistemi hastalıkları
Deri ve deri altı dokusu hastalıkları
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
tepkilerin artması ile belirgin ruh bozukluğu, mani (taşkınlık), varsanı,hayal görme, öfke,
agresyon, kin, huzursuzluk, cinsel istekte bozukluk, anormal düşünceler, aşırı hareketlilik Distoni (kaslarda istemsiz kasılmaların sebep olduğu hareket bozukluğu)
Mide - bağırsak bozuklukları
Karaciğer iltihabı, karaciğer fonksiyon anormallikleri, sarılık :Dermatit (bir tür deri hastalığı),
İdrar kaçırma, işeme zorluğu
Cinsel fonksiyonlarda bozulma, adet düzensizliği :Göz içi basınc artışı
İstemsiz çalışan (otonom) sinir sistemi dengesizliği : Ciltte yaygın ödem (anjioödem)
Uzuvlarda oluşan ödem
Satış Fiyatı: 11.9 TLXANAX KULLANIM ŞEKLİ;
Reçete Durumu Yeşil Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu 8699532017802 - ATC Kodu N05BA12 - Geri Ödeme Kodu A08521
Hekiminiz size ne zaman ve kaç adet tablet almanız gerektiğini anlatacaktır. Emin değilseniz hekim yada eczacınıza danışınız.
Tabletlerinizi alkollü bir içecekle kesinlikle almayınız.
Yetişkinler
Genellikle günde 3 defa bir adet 0.25 mg yada 3 defa bir adet 0.50 mg tablet alarak başlanır.
Bu doz, kademeli olarak gün boyunca bölünmüş dozlar halinde günde toplam 4mg’a kadar çıkarılabilir.
Dozun artırılması gereken durumlarda, gündüz daha uyanık olabilmeniz için gündüz dozlarından önce gece dozunun artırılması olağandır.Zira yan etkiler görmeye başlarsanız hekiminiz dozunuzu azaltabilir.
Tedavi süresi
Bu ilaç yalnızca kısa süreli tedavi (12 haftayı aşmayacak şekilde) için kullanılır. Normalde size 4 haftadan fazlası için reçete verilmeyecek ve bu süre içinde durumunuz hekiminiz vasıtasıyla düzenli olarak değerlendirilecektir.
Çocuklarda kullanımı
Yaşlılarda kullanımı
Eğer yaşlı bir hastaysanız yada misal böbrek veyahut karaciğer problemleriniz varsa ve daha düşük bir doza gereksinimiz varsa normalde günde 2 yada 3 defa 0.25 mg bir dozla başlayacaksınız.Lüzum olursa ve herhangi bir yan etki yaşamazsanız bu doz yavaş yavaş hekiminiz aracılığıyla artırılabilir.
XANAX ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler şu şekildedir;
Dozun kademeli olarak azaltılması gerektiği için XANAX tabletlerini almayı bırakmadan evvel muhakkak hekiminizle görüşünüz.Zira tabletleri almayı keserseniz yada dozu aniden azaltırsanız, geçici olarak yoksunluk belirtileri ortaya çıkabilir.Bu belirtiler, hafif şiddette yerinde duramama ve uykusuzluktan başlayarak, karın ve kas krampları, baş ağrısı, kas ağrısı, şiddetli kaygı, gerginlik, huzursuzluk, zihin karışıklığı, sinirlilik, kusma, terleme, titreme ve kasılmaların dahil olduğu majör bir sendroma kadar değişebilir. Şiddetli vakalarda şu belirtiler görülebilir: Kişinin etrafını olduğundan farklıymış ve kendine yabancıymış gibi algılaması (derealizasyon), bedeninin, hareketlerinin, düşüncelerinin kendine ait olmadığı hissi (depersonalizasyon), işitme yeteneğinin normalin üstünde artması durumu, kol ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma, ışığa, gürültüye veya fiziksel temasa aşırı duyarlılık, hayal görme (halüsinasy onlar) veya sara nöbetleri. Bu bulgu ve belirtiler, bilhassa daha ağır olanlar, çoğunluk olarak uzun bir süre yüksek dozların uygulandığı hastalarda daha sıktır.
Benzodiazepinle tedaviye yol açan belirtilerin tedavinin kesilmesi esnasında daha şiddetli biçimde nüks etmesiyle ortaya çıkan geçici bir sendrom olan geri tepme (rebound) uykusuzluk ve kaygı oluşabilir.
Duygu değişiklikleri, kaygı yada uyku bozuklukları ve huzursuzluk dahil başka reaksiyonlar da bu duruma eşlik edebilir.
Vücudunuz bu duruma uyum sağlayınca belirtiler kaybolacaktır.Zira bu konuda endişe duyuyorsanız, hekiminiz size daha fazla bilgi aktaracaktır.
Altta yer alan durumlarda KULLANMAYINIZXANAX Kullananlar, ilaç hakkında düşüncelerinizi ne gibi yan etkiler yaptığını yorum yaparak bildirebilirsiniz.
Alprazolam yada benzeri diğer benzodiazepinlere yada ilacın bileşenlerinden herhangi birine alerjiniz bulunuyorsa
Kaslarınızın çok zayıf ve yorgun olmasına neden olan ‘miyastenia gravis’ adlı hastalığınız varsa
Şiddetli göğüs problemleriniz yada nefes almada zorluk varsa (misal. kronik bronşit yada amfizem)
Şiddetli karaciğer problemleriniz bulunuyorsa
Uyku esnasında nefesinizin düzensizleşip hatta kısa süreli olarak durduğu bir hastalık olan ‘uyku apnesi’ hastalığınız bulunuyorsa
Emzirme;
Benzodiazepinler psikotik bozuklukların (hastanın bir süre için gerçeklerden kopması ile seyreden ruhsal bozukluklar) birincil tedavisi için tavsiye edilmemektedir.
Benzodiazepinler depresyonla beraber olan kaygının tedavisi için tek başına kullanılmaması gerekmektedir (bu tür hastalarda intihara neden olabilmektedir).
Altta yer alan durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
İntihar etmeyi düşünecek kadar kendinizi bunalımda hissettiyseniz
Hastanede tedavi gerektirecek bir zihinsel hastalık geçirdiyseniz
18 yaşın altında iseniz
Akciğer, böbrek yada karaciğerinizle ilgili problemleriniz bulunuyorsa
Geçmişte uyuşturucu yada alkol istismarında bulunduysanız yada ilaç almayı, içki içmeyi veya uyuşturucu kullanmayı bırakmakta zorlanıyorsanız.Hekiminiz bu tabletleri almayı bırakmanız gerektiğinde size özel yardım sağlamak isteyebilir.
Uyku verici (hipnotik) etkilerinde azalma hissediyorsanız
Unutkanlık olursa.
Huzursuzluk, kaygı, sinirlilik, saldırganlık, kuruntu, aşırı öfke, kabuslar, hayal görme, hastanın bir süre için gerçeklerden kopması ile seyreden ruhsal bozukluklar (psikozlar), uygunsuz davranış ve diğer istenmeyen davranışsal etkiler gelişirse.
Depresyon teşhisiniz varsa hekiminizi bilgilendiriniz. Depresyon teşhisi olan hastalarda, Bu ilaç kullanımı ile hipomani (dikkat artışı, hareketlilik, yorulmazlık ve tepkilerin artması ile belirgin ruh hali) yada mani (taşkınlık) görülmüştür.
Endikasyona bağlı olarak tedavi süresi mümkün olduğunca kısa tutulacaktır, lakin azaltma süreci de dahil olmak üzere 8 ila 12 haftayı geçmemesi önemlidir. Durumun yeniden değerlendirmesi yapılmadan bu dönemi aşan bir uzatma yapılmayacaktır.
Tedavi başlatıldığında hekiminiz tedavi süresi, dozun nasıl azaltılacağı yada aynı ilaç grubundan başka bir ilaca nasıl geçeceğiniz hususunda size bir takım bilgiler aktaracaktır.
Diğer ilaçlar ile beraber kullanımı şu şekildedir;
Alttaki ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız, hekiminize yada eczacınıza söyleyiniz; Bu ilacın etkisi bunlarla aynı anda alındığında daha güçlü olabilir:
Kaygı yada depresyonu tedavi etme (fluvoksamin, nefazodon, sertralin, fluoksetin gibi) yada uyumanıza yardım etmeye yönelik herhangi başka bir ilaç
Bazı güçlü ağrı kesiciler (örn. morfin yada kodein, propoksifen)
Şizofreni gibi zihinsel hastalıkların tedavisinde kullanılan antipsikotik ilaçlar
Epilepsiyi (sara hastalığı) tedavi eden ilaçlar
Alerjilerin giderilmesi için kullanılan antihistaminikler
Mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan ilaçlar (örn. ketokonazol, itrakonazol yada diğer azol grubu antifungal ilaçlar)
Doğum kontrol hapı (oral kontraseptifler)
Belirli antibiyotikler (örn. eritromisin, troleandomisin gibi makrolid grubu antibiyotikler)
Simetidin (mide ülserinin tedavisi için kullanılan bir ilaç)
Diltiazem (göğüs ağrısı (angina) ve yüksek kan basıncı için kullanılan bir ilaç)
Ritonavir veya AIDS’ye neden olan İ nsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV) tedavisinde kullanılan benzeri diğer ilaçlar
Eğer genel anestezi altında bir ameliyat olacaksanız, doktorunuza veya anestezistinize bu ilacı aldığınızı belirtiniz.