Tegretol CR 400 Mg 20 Tablet Nedir, Ne İşe Yarar, Ne İçin Kullanılır, Nasıl Kullanılır, Endikasyonları,Yan Etkileri, Kullanma Talimatı, Fiyatı.
Tegretol Nedir? Etken maddesi Karbamazepin olan Tegretol tablet; antiepileptikler bir ilaçtır sara hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.Etki mekanizması sebebiyle, diğer hastalıklar için de kullanılabilir.
Bu ilaç belirli nöbet tiplerini (epilepsi, sara hastalığı) tedavi etmek için kullanılır. Ruh Sağlığı hastalıklarından olan, belli bir ruhsal çöküntü (depresyon) tipinde, çökkünlük ve taşkınlık dönemleri ile seyreden “İki uçlu duygu durum bozuklukları” adı verilen ruhsal hastalığın taşkınlık dönemlerinde (manik epizod) ve beyinden çıkan sinirlerden birinin etkilenmesi neticesinde çoğunlukla bir yüz yarısında şiddetli ağrılarla seyreden bir hastalık olan “Trigeminal Nevralji” adı verilen hastalığın tedavisinde kullanılır.
Vücuttaki diğer ağrılar veya sancılar için kullanılmamalıdır. Epilepsi 2 veya daha fazla nöbetle (kriz) karakterize olan bir hastalıktır. Nöbetler, beyinden kaslara giden mesajlar vücuttaki sinir yolları vasıtasıyla düzgün bir şekilde iletilmediğinde ortaya çıkmaktadır.Bu mesajların iletiminin kontrol edilmesine yardımcı olur.Bu ilaç ayrıca üst kısımda söz edilen diğer hastalıklarda da sinir işlevlerini düzenlemektedir.
TEGRETOL CR YAN ETKİLERİ;
Bu ilaç belirli nöbet tiplerini (epilepsi, sara hastalığı) tedavi etmek için kullanılır. Ruh Sağlığı hastalıklarından olan, belli bir ruhsal çöküntü (depresyon) tipinde, çökkünlük ve taşkınlık dönemleri ile seyreden “İki uçlu duygu durum bozuklukları” adı verilen ruhsal hastalığın taşkınlık dönemlerinde (manik epizod) ve beyinden çıkan sinirlerden birinin etkilenmesi neticesinde çoğunlukla bir yüz yarısında şiddetli ağrılarla seyreden bir hastalık olan “Trigeminal Nevralji” adı verilen hastalığın tedavisinde kullanılır.
Vücuttaki diğer ağrılar veya sancılar için kullanılmamalıdır. Epilepsi 2 veya daha fazla nöbetle (kriz) karakterize olan bir hastalıktır. Nöbetler, beyinden kaslara giden mesajlar vücuttaki sinir yolları vasıtasıyla düzgün bir şekilde iletilmediğinde ortaya çıkmaktadır.Bu mesajların iletiminin kontrol edilmesine yardımcı olur.Bu ilaç ayrıca üst kısımda söz edilen diğer hastalıklarda da sinir işlevlerini düzenlemektedir.
TEGRETOL CR YAN ETKİLERİ;
Ateş, boğaz ağrısı, döküntü, ağızda ülser, bezlerde şişkinlik veya daha kolay enfeksiyon kapma (beyaz kan hücresi eksikliğine ilişkin belirtiler).Tegretol CR FİYATI;
Yorgunluk, baş ağrısı, egzersiz sırasında nefes darlığı, baş dönmesi; solgun bir görünüm, ateşe neden olan sık enfeksiyonlar, titreme, boğaz ağrısı veya ağızda ülser; kanama veya normalden daha kolay zedelenme, burun kanaması (tüm kan hücrelerinde eksiklik).
Yorgunluk, ateş, bulantı, iştah kaybının eşlik edebileceği çoğunlukla yüzde kırmızı lekeli döküntüler (sistemik lupus eritematosus hastalığının olası belirtileri).
Göz akında veya deride sarılaşma (hepatit belirtileri).
İdrar renginde koyulaşma (porfiri veya hepatit belirtileri).
Böbrek bozukluğuna bağlı olarak idrar miktarında şiddetli azalma, idrarda kan.
Şiddetli üst karın ağrısı, kusma, iştah kaybı (pankreatit belirtileri).
Ateş, titreme, baş ağrısı, öksürük ve vücutta ağrıların eşlik ettiği deri döküntüsü, ciltte kızarıklık, dudaklarda, gözlerde veya ağızda kabarma, deride soyulma (ciddi deri reaksiyonu belirtileri).
Yüzde, gözlerde veya dilde şişkinlik, yutma zorluğu, hırıltılı nefes, ürtiker ve yaygın kaşınma, döküntü, ateş, karında kramplar, göğüste ağrı veya darlık hissi, nefes alma zorluğu, bilinç kaybı (anjiyoödem ve şiddetli alerjik reaksiyon belirtileri).
Halsizlik, bilinç bulanıklığı, kas seğirmesi veya nöbetlerde belirgin kötüleşme (kandaki sodyum düzeylerinin düşük olmasına bağlanabilecek semptomlar).
Ateş, bulantı, kusma, baş ağrısı, ense sertliği ve parlak ışığa karşı aşırı duyarlılık (menenjit belirtileri).
Kaslarda sertlik, yüksek ateş, bilinçte değişiklik, yüksek kan basıncı, aşırı tükürük salgısı (nöroleptik malign sendrom belirtileri).
Düzensiz kalp atışı, göğüs ağrısı.
Bilinç bozukluğu, bayılma.
Kas uyumu kaybı
Alerjik deri reaksiyonları
Ayak bileği, ayak veya alt bacaklarda şişkinlik (ödem)
Davranış değişiklikleri
Bilinç bulanıklığı
Zayıflık
Nöbetlerde (krizlerde) artış
Bulanık görme
Çift görme
Gözde kırmızılık ve şişkinlik ile beraber kaşınma (konjonktivit)
Gözlerde basınç/ağrı hissi (gözde basınç artışına ilişkin belirtiler)
Titreme
Kontrolsüz vücut hareketleri
spazmları yapmak
Kontrolsüz göz hareketleri.
Seyrek
Kaşıntı
Bezlerde şişme
Huzursuzluk veya aşırı kızgınlık (bilhassa yaşlılarda)
Bayılma
Konuşma zorluğu veya belirsiz konuşma
Huzursuzluğun gözlendiği depresyon
Sinirlilik veya diğer duygu durumla alakalı veya zihinsel değişimler
Duyusal varsanılar (halüsinasyonlar) (olmayanı görme, işitme vb.)
Kulaklarda çınlama veya açıklanamayan diğer sesler
İşitme kaybı
Zorlu solunum
Göğüs ağrısı
Hızlı veya anormal derece yavaş kalp atışı
Uyuşma
Ellerde ve ayaklarda karıncalanma
Sık idrara çıkma
İdrar miktarında ani azalma
Tat alma bozuklukları
Anormal süt salgısı
Erkeklerde meme büyümesi
Toplardamar üzerinde dokunulduğunda aşırı hassasiyet gösteren, çoğunlukla acı veren şişkinlik ve kızarıklık (tromboflebit)
Güneşe karşı artmış deri hassasiyeti
Kemiklerde artmış kırık riskine neden olan yumuşama
İncelme veya zayıflama (D vitamini eksikliği, kemik erimesi).
Kusma
Bulantı
Sersemlik hissi
Uykululuk hali
Huzursuzluk, yerinde duramama
Kilo artışı.
Daha az yaygın
Baş ağrısı
Ağız kuruluğu.
Seyrek
Kabızlık
İshal
Karın ağrısı
Eklem veya kaslarda ağrı
Artmış terleme
İştah kaybı
Saç kaybı
Yüzde ve vücutta aşırı tüylenme
Cinsel bozukluklar
Erkeklerde kısırlık
Dilde kızarıklık ve ağrı
Ağızda yaralar
Deri renginde değişimler
Akne (sivilce)
Satış Fiyatı 11.9 TLTegretol CR KULLANIM ŞEKLİ;
Reçete Durumu Normal Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu 8699504030051 - ATC Kodu N03AF01 - Geri Ödeme Kodu A07712
Hekiminizin direktiflerine dikkatle uyunuz.Tavsiye edilen dozu aşmayınız. Bu ilacı düzenli olarak ve kesinlikle hekiminizin söylediği şekilde almaya dikkat ediniz.TEGRETOL CR DİĞER BİLGİLER;
Bunu yapmanız, en iyi sonuçları almanıza ve yan etki riskini azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Reçete edilmemiş fazladan bu ilaç dozlarından almayınız, ilacı daha sık veya hekiminizin söylediğinden daha uzun bir süre kullanmayınız.
Bu ilacı hekiminize danışmadan aniden bırakmayınız.Hekiminiz bu ilacı almayı ne zaman ve nasıl bırakabileceğinizi size bir bir anlatacaktır.
Yetişkinlerde epilepsi tedavisine, tüm tablet şekilleri ve oral süspansiyonlar (şurup) ile çoğunlukla günde 1 veya 2 kere 100 mg’dan 200 mg’a kadar dozlarda başlanmaktadır. Dozaj daha sonra, 2 veya 3 doza bölünerek kademeli olarak günde 800 ila 1200 mg’a çıkarılır (bazı hastalarda günde 1600 mg veya 2000 mg bile gerekli olabilir).
Beyinden çıkan sinirlerden birinin etkilenmesi neticesinde, çoğunlukla bir yüz yarısında şiddetli ağrılarla seyreden bir hastalık olan “Trigeminal Nevralji”nin tedavisinde için günde 200 ila 400 mg’lık başlangıç dozu hiç ağrı kalmayana kadar yavaşça yükseltilir (çoğunlukla günde 3-4 kere 200 mg). Yaşlı hastalar için, daha düşük bir başlangıç dozu, yani günde 2 defa 100 mg tavsiye edilmektedir.
Çökkünlük ve taşkınlık dönemleri ile seyreden “İki uçlu duygu durum bozuklukları” adı verilen ruhsal hastalığın, taşkınlık dönemlerinde (manik epizod) ve idame tedavisinde, olağan doz günde 400 ila 600 mg’dır (dozaj aralığı: günde yaklaşık 400 ila 1600 mg arası).
Hekiminiz size tam olarak kaç doz bu ilacı almanız gerektiğini söyleyecektir.
Çocuklarda kullanımı şu şekildedir;
Bu ilacı hekimin talimatlarına uymak suretiyle çocuklarda güvenle kullanılabilir.
Çocuklarda tedaviye çoğunluk olarak günde 100 ila 200 mg’lık dozlarla başlanır (günlük 10-20 mg/kg vücut ağırlığına dayalı olarak) ve günlük doz 400 ila 600 mg arasında tutulur. Ergenlik çağındaki kişilerde günde 600 ila 1000 mg arasında bir doz kullanabilir.
Altta yer alan durumlarda KULLANMAYINIZTEGRETOL CR Kullananlar, ilaç hakkında düşüncelerinizi ne gibi yan etkiler yaptığını yorum yaparak bildirebilirsiniz.
Karbamazepine veya bu ilacın kullanma talimatının başında listelenmiş olan yardımcı maddelerinden herhangi birine karşı alerjiniz (aşırı duyarlılığınız) varsa.
Şiddetli kalp rahatsızlığınız varsa.
Daha evvelden ciddi bir kan hastalığınız vardı ise.
Karaciğer işlevini ve kan yapımı açısından önemli bir pigment (renk verici) olan porfirinin üretiminde bir bozukluğunuz varsa (“karaciğer porfirisi” adı verilen bu hastalık, porfirin veya porfirin sentezlerindeki öncül maddelerin salgılanmalarının artması neticesinde ortaya çıkan karmaşık yapılı bir hastalık grubudur.).
Monoamin-oksidaz inhibitörleri (MAOI’lar) olarak adlandırılan özel bir antidepresan (depresyona/ruhsal çöküntüye karşı etkili ilaç) grubuna ait ilaçlar kullanıyorsanız.
Altta yer alan durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Kan hastalığınız varsa (diğer ilaçların sebep olduğu durumlar da dahil).
Daha evvel okskarbazepin veya diğer herhangi bir ilaca karşı anormal bir hassasiyet (döküntü veya diğer alerji belirtileri) gösterdiyseniz. Karbamazepine karşı alerjiniz olup olmadığına dikkat etmeniz önemlidir, okskarbazepine (Trileptal) karşı da alerjik bir reaksiyon geliştirme olasılığınız yaklaşık 4’de 1’dir (%25).
Kalp, karaciğer veya böbrek hastalığınız varsa veya daha evvelden vardı ise.
Göz basıncınızda artış (glokom) varsa.
Hekiminiz size zihin karışıklığının ve huzursuzluğun eşlik edebileceği, psikoz (bir tür ruhsal bozukluk) olarak nitelendirilen zihinsel bir hastalığınız olduğunu söylediyse.
Hormon içeren doğum kontrol hapları kullanıyorsanız.Bu ilaç doğum kontrol ilacını etkisiz hale getirebilir.Dolayısıyla, bu ilacı kullanırken farklı veya ilave hormon dışı bir doğum kontrol yöntemi kullanmalısınız. Bu istenmeyen gebeliklerin engellenmesine yardımcı olacaktır.
Düzensiz adet kanamanız olduğunda veya hazneden(vajina) gelen lekelenme şeklinde kanamanız olduğunda, bunu derhal hekiminize bildiriniz. Bu konuya ilişkin herhangi bir probleminiz varsa, hekiminize veya sağlık uzmanınıza danışınız.
Lenf düğümlerinde şişme ile beraber ateş, döküntü ya da deride kabarcık gibi bir alerjik reaksiyon gelişirse, bu durumu hemen hekiminize bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne gidiniz.
Ateşin eşlik ettiği, döküntü, deride kızarıklık, dudaklarda, gözlerde veya ağızda kabarcık oluşumu, deride soyulma gibi ciddi deri reaksiyonları yaşadığınız takdirde, hemen hekiminize danışınız veya en yakın hastanenin acil servisine başvurunuz. Bu reaksiyonlar bazı Asya kökenli hastalarda (mesela; Tayvan, Malezya ve Filipinler) ve soyları Çin’e dayanan hastalarda daha sık gözlenebilir.
Nöbetlerinizin sayısında artış olursa, bu durumu hemen hekiminize bildiriniz.
Sarılık (deride ve gözlerde sarılaşma) gibi hepatiti akla getiren semptomlar fark ederseniz, bu durumu derhal hekiminize bildiriniz.
Herhangi bir zaman, kendinize zarar verme veya kendinizi öldürme gibi düşüncelere sahip olursanız. Antiepileptikler (sara ilacı) ile tedavi edilen hastaların küçük bir kısmında böyle düşünce yada bir takım davranışlar gözlenmiştir. Böyle bir durumda hemen hekiminize danışınız veya size en yakın hastanedeki acil servise gidiniz.
Hekiminize danışmadan kesinlikle bu ilacı kullanmayı bırakmayınız. Nöbetlerinizin aniden kötüleşmesini engellemek için ilacınızı birdenbire kesmeyiniz.