Kapril 25 Mg Nedir, Ne İşe Yarar, Ne İçin Kullanılır, Nasıl Kullanılır, Endikasyonları,Yan Etkileri, Kullanma Talimatı, Fiyatı.
Kapril Nedir? Etken Maddesi Kaptopril olan Kapril ilacı; çeşitli antihipertansif tedavilere yanıt vermeyen inatçı yüksek tansiyon problemlerinde, Orta ve ağır derecede yüksek tansiyon (hipertansiyon) problemlerinde, Konjestif kalp yetmezliği tedavilerinde kullanılmaktadır.
KAPRİL YAN ETKİLERİ;
KAPRİL YAN ETKİLERİ;
Kaptopril kullanımı esnasında altta yer alan bir takım etkiler görülebilir.KAPRİL FİYATI;
Hematolojik: Nötropeni, agranülositoz
Renal: Proteinüri, poliüri, oligüri, böbrek yetmezliği tablosu
Dermatolojik: Makülopapüler tip döküntü, ürtiker, prurit, fotosentivite, anjio-ödem (yüz, ağız mukozası ve ekstremitelerde)
Kardiyovasküler: Hipotansiyon, taşikardi, palpitasyon, göğüs ağrısı,
Gastrointestinal: Anoreksi, bulantı, kusma, diyare, kabızlık, aftöz ülserasyon, gastrik iritasyon,
Genel: Disgusia, baş ağrısı, uykusuzluk, halsizlik, ağız kuruluğu, dispne, parestezi, öksürük, bronkospazm, lenf bezleri hastalığı, serum sickness-like sendromu.
Çok düşük oranlarda oluşan bu yan etkiler, tedavi esnasında doz ayarlamaları yapıldığında veyahut tedavi kesildiğinde ortadan kalkar. SGOT, SGPT, ve LDH gibi enzimlerde yükselmeler görülürse de bunlarda kaptoprilin kesin etkisi kanıtlanmamıştır. Bilhassa renovasküler tip hipertansiyon sorunlarında geçici olarak BUN, serum kreatinin ve potasyum yükselmeleri izlenebilir.
Satış Fiyatı 5,95 TLKAPRİL KULLANIM ŞEKLİ;
Reçete Durumu Kırmızı Reçeteli bir ilaçdır.
Barkod Numarası: 8699541010207
Bu ilaç yemeklerden bir saat evvel aç karnına alınması gerekir. Hipertansiyonda başlangıç dozu günde 2 veyahut 3 defa 12.5-25 mg olmalı, iki hafta içinde olumlu bir sonuç alınmazsa doz günde 3 defa olmak üzere 50 mg a yükseltilmelidir. Gerekirse doz daha da yükseltilebilir.En fazla günlük doz 450 mg dır. Kalp yetmezliğinde tavsiye edilen başlangıç dozu günde 2 veya 3 defa 12.5 mg veya 25 mg dır.KAPRİL HAKKINDA DİĞER BİLGİLER;
Doz Aşımı Halinde Alınacak Önlemler
Öncelikle hipotansiyonun düzeltilmesi dikkate alınmalıdır. Kan basıncının yükseltilmesi için intravenöz yoldan izotonik tuzlu suyun verilmesiyle volümün artırılması seçkin bir tedavi yöntemidir. Kaptopril, genel dolaşımdan hemodiyaliz yoluyla atılabilir.
Uyarılar;KAPRİL Kullananlar, ilaç hakkında düşüncelerinizi ne gibi yan etkiler yaptığını yorum yaparak bildirebilirsiniz.
Kaptoprilin hematopoetik sistem üzerindeki etkisi sebebiyle görülen nötropeni genellikle otoimmün ve kollajen sistem bozukluklarında izlenmektedir. Bu nedenle KAPRİL tablet böbrek fonksiyonları bozuk ya da otoimmün ve lupus eritematosuz gibi kollajen sistem hastalıkları olanlar ile lökositler üzerine etkili ilaç uygulanan hastalarda dikkatli bir şekilde verilmesi gerekir. Kan tablosu tedaviye başlamadan evvel incelenmeli, tedavi süresince ikişer hafta aralıklarla inceleme tekrarlanmalıdır.
Böbrek arter stenozu ile beraber seyreden vakalarda arteriyal hipertansiyonun normalleşmesine karşın serum kreatinin ve BUN değerlerinde yükselmeler görülebilir; bu gibi durumlarda doz azaltılmalı yada beraber uygulanan diüretik tedavi durdurulmalıdır.
Cerrahi müdahaleler ve anestezi süresince de hastalar hipotansiyon yönünden izlenmelidir. Hastalar ilaç ve yan etkileri yönünden yeterince bilgilendirilmeli, bir enfeksiyon başlangıcında, periferal ödem şüphesinde ve ilacın uygulanması ile ilgili sorunlarda doktora başvurması önerilmelidir. Tedavi süresince yeterli sıvı alması hastaya hatırlatılmalıdır.
Kaptopril diüretik tedavi uygulanan veya daha evveluygulanmış olan ve tuzsuz rejim tavsiye edilen hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Aşırı terleme ve dehidratasyon sıvı volümünü azaltarak aşırı kan basıncı düşmesine sebep olabilir. Volüm kaybının diğer sebepleri olan kusma ve diyare de kan basıncını düşürebileceğinden doktora başvurmayı gerektiren koşullardan sayılmalıdır. Böyle durumlarda bilinçsiz uygulanacak kaptopril ile bir 2 saat içinde hipotansiyon ortaya çıkabilir.
Kaptopril serum potasyum yükselmesine yol açabilir, bu sebeple tedaviye başlamadan önce spironolakton almış hastalarda bu ilacın etkisi sürüyor olabileceğinden sık sık serum potasyum düzeyi ölçülmelidir.
Non-steroidal antienflamatuar ilaçlar, özellikle indometasin, kaptoprilin antihipertansif etkisini azaltabilir.
Kaptopril yaşlı hastalarda kullanılırken, renin plazma düzeyi ve aktivitesi azalmış olabileceğinden bu tür kişiler dikkatle izlenmesi gerekir.
Kaptoprilin gebe hanımlarda kullanım emniyeti kanıtlanmamıştır; anne sütüne geçtiğinden emzirenler ilacı kullandığında dikkatle izlenmeli ve gerekirse emzirme kesilmelidir.
Kaptopril ile aşırı doz uygulamalarında evvela hipotansiyonun düzeltilmesi dikkate alınmalıdır. Kan basıncının yükseltilmesi için İV yoldan izotonik tuzlu su verilerek volümün artırılması etkili bir tedavi yöntemidir.