Glucophage 850 Mg Nedir, Ne İşe Yarar, Ne İçin Kullanılır, Nasıl Kullanılır, Endikasyonları,Yan Etkileri, Kullanma Talimatı, Fiyatı.
Glucophage Nedir? Etken Maddesi Metformin HCL olan Glucophage ilacı; ağız vasıtasıyla alınan ve kandaki şeker miktarını kontrol altına almaya yardımcı olan bir diyabet (şeker hastalığı) ilacıdır.Glucophage 850 mg tip 2 diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet) hastalığının tedavisinde kullanılır.Şeker hastalığı son derece dikkat gerektiren oldukça kötü bir rahatsızlıktır.Eğer ilacınızı almaz iseniz aksatır iseniz felç yada kör kalabilirsiniz.Bu nedenle ilacınızı aksatmayınız.
Keza şeker rahatsızlığınız varsa, pankreasınız yeterli insülini üretmiyor yada bedeniniz üretilen insülini düzenli kullanamıyordur.Bu durum kanınızda yüksek seviyede glukoz bulunmasına sebep olur.Bu ilaç kanınızdaki glukoz düzeyini mümkün olduğunca normal düzeye düşürmeye yardımcı olur.Bu ilaç, tek başına diyet ve egzersizin kan şekeri seviyesini kontrol etmede yetersiz kaldığı özellikle fazla kilolu tip 2 diyabetli hastaları (bir tür şeker hastalığı) tedavi etmede kullanılır.Erişkinler, bu ilaç tek başına yada şeker hastalığını tedavi etmede kullanılan diğer ilaçlarla (ağızdan alınan ilaçlar yada insülin) beraber kullanılabilir.10 yaş ve üzeri çocuklar ve ergenler bu ilacı tek başına yada insülinle beraber kullanabilir.
GLUCOPHAGE YAN ETKİLERİ;
Keza şeker rahatsızlığınız varsa, pankreasınız yeterli insülini üretmiyor yada bedeniniz üretilen insülini düzenli kullanamıyordur.Bu durum kanınızda yüksek seviyede glukoz bulunmasına sebep olur.Bu ilaç kanınızdaki glukoz düzeyini mümkün olduğunca normal düzeye düşürmeye yardımcı olur.Bu ilaç, tek başına diyet ve egzersizin kan şekeri seviyesini kontrol etmede yetersiz kaldığı özellikle fazla kilolu tip 2 diyabetli hastaları (bir tür şeker hastalığı) tedavi etmede kullanılır.Erişkinler, bu ilaç tek başına yada şeker hastalığını tedavi etmede kullanılan diğer ilaçlarla (ağızdan alınan ilaçlar yada insülin) beraber kullanılabilir.10 yaş ve üzeri çocuklar ve ergenler bu ilacı tek başına yada insülinle beraber kullanabilir.
GLUCOPHAGE YAN ETKİLERİ;
Altta yer alan etkilerden biri dahi olursa ilacı almayı hemen kesin ve size yakın olan bir hasteneye gidin.Hastanenin acil bölümüne giderseniz hızlı bir şekilde müdahale edebilirler.GLUCOPHAGE FİYATI;
- Laktik asidoz.
Laktik asidoz, bilhassa böbrekleriniz düzenli bir şekilde görevini yerine getirmiyor ise çok nadir görülen; lakin ciddi bir rahatsızlıktır.Keza bu durum sizde oluşursa, acil tedaviye gerek duyabilirsiniz. Laktik asidozun belirtileri kusma, kas krampları ile karın ağrısı (abdominal ağrı), şiddetli yorgunluk ile genel olarak kendini iyi hissetmeme durumu ve nefes almada zorlanma.
Tüm bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.Keza bunlardan biri sizde mevcut ise, acil tıbbi müdahaleye yada hastaneye yatırılmanıza gerek duyulabilir. Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça nadir görülür.
Alttakilerden herhangi birini farkederseniz, hemen hekiminize bildiriniz yada size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
- Kanda düşük B12 vitamin düzeyi
- Karaciğer fonksiyon testinde anormallikler
- Hepatit (karaciğer iltihabı olup yorgunluk, iştah kaybı, kilo kaybı, cildin veya gözün beyaz kısımlarının sararması)
- Cilt üzerinde kızarıklık oluşması (eritem), kaşıntı, kurdeşen gibi cilt reaksiyonları
Tüm bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir. Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
• Tat almada bozukluk
• Hasta hissetme (bulantı), hasta olma (kusma), ishal, karın ağrısı (abdominal ağrı) ve iştah kaybı gibi sindirim sorunları. Bu yan etkiler, genellikle tedavinin başlangıcında olur.Keza dozları gün boyunca yayarsanız ve tabletleri yemekler ile beraber yada yemeklerden sonra alırsanız bu yakınmalarınızı azaltacaktır.
Bunlar GLUCOPHAGE’ın hafif yan etkileridir.
Değişik yaş grupları: Çocuklar ve ergenlerde:
Çocuk ve ergenlerden elde edilen sınırlı bilgi, yan etkilerin erişkinlerde bildirilen yan etkilere içerik ve şiddet yönünden benzer olduğunu göstermektedir.
Satış Fiyatı 17.55 TL [ 24 Mar 2017 ] - GLUCOPHAGE 850 mg 100 film tabletGLUCOPHAGE KULLANIM ŞEKLİ;
Reçete Durumu: Normal Reçeteli bir ilaçtır.
Barkodu 8699808090010 - ATC Kodu A10BA02
• Hekiminiz başka bir öneride bulunmadıysa erişkinlerde standart başlangıç dozu günde iki yada üç defa tek tablettir. Alınabilecek en fazla doz günlük dozu üçe bölünmüş doz şeklinde 3000 mg’dır.GLUCOPHAGE HAKKINDA DİĞER BİLGİLER;
• Hekiminiz sizin kan glukoz düzeylerinize göre GLUCOPHAGE’ın dozunu belirleyecektir.
• İnsülin de kullanıyorsanız, hekiminiz GLUCOPHAGE’a nasıl başlamanız gerektiğini size bir bir söyleyecektir.
• İzleme: Tedaviniz boyunca hekiminiz en az yılda bir kez böbreklerinizin nasıl çalıştığını kontrol etmek isteyecektir.Keza böbrekleriniz bir sorun oluşursa hekiminz böbreklerinizi daha sık kontrol etmek isteyebilir.
Uygulama yolu ve metodu
GLUCOPHAGE, yemekler ile beraber yada yemeklerden sonra alınabilir. GLUCOPHAGE’ı yemeklerle beraber veya yemekten sonra almanız bu ilacın sindirim sisteminizi etkileyen yan etkilerinin oluşmasını engeler.
Tabletleri çiğnemeyiniz veya ezmeyiniz.
GLUCOPHAGE tableti yeterli miktarda su ile yutunuz.
• Günde bir doz GLUCOPHAGE alıyorsanız, sabah alınız (kahvaltıda).
• Günde iki bölünmüş doz GLUCOPHAGE alıyorsanız, sabah (kahvaltıda) ve akşam (akşam yemeğinde) alınız.
• Günde üç bölünmüş doz GLUCOPHAGE alıyorsanız, sabah (kahvaltıda), öğleyin (öğle yemeğinde) ve akşam (akşam yemeğinde) alınız.Çocuklarda kullanımı
GLUCOPHAGE’ın 10 yaş ve üzeri çocuklarda ve ergenlerde standart başlangıç dozu günde bir defa 500 mg veya 850 mg’dır. Alınabilecek en fazla doz, iki yada üçe bölünmüş doz şeklinde 2000 mg’dır. 10 ve 12 yaş arası çocukların tedavisi, bu yaş grubunda yeterli deneyim olmadığından yalnızca hekiminizin özel önerisi üzerine önerilir.
• İzleme:Çocuk ve ergenlerde kullanılması gereken GLUCOPHAGE dozunu kan şekeri düzeyinize göre hekiminiz belirleyecektir. Düzenli olarak doktorunuzla görüşünüz.
Yaşlılarda kullanımı
Yaşlanmayla beraber böbreklerinizin fonksiyonları bozulabilir.Hekiminiz kullanmanız gereken GLUCOPHAGE dozunu böbrek fonksiyonlarınıza göre ayarlayacaktır. Düzenli olarak hekiminizle irtibat kurunuz.
• İzleme:Hekiminiz kullanmanız gereken GLUCOPHAGE dozunu kan şekeri düzeyinize göre belirleyecektir. Düzenli olarak hekiminizle görüşünüz.
Hekiminiz en az yılda bir kez böbreklerinizin nasıl çalıştığını kontrol etmek isteyecektir.
Bu ilacı altta yer alan durumlarda KULLANMAYINIZGLUCOPHAGE Kullananlar, ilaç hakkında düşüncelerinizi ne gibi yan etkiler yaptığını yorum yaparak bildirebilirsiniz.
• Metformin yada GLUCOPHAGE’ın bileşiminde yer alan yardımcı maddelerden herhangi birine karşı (yardımcı maddeler listesine bakınız) alerjiniz varsa,
• Böbrek yada karaciğer rahatsızlığınız var ise,
• Kan şekeri seviyesinde mühim derecede artış (hiperglisemi) yada ketoasidoz (“keton cisimcikleri” adı verilen maddelerin kanda birikmesi durumudur. Belirtileri mide ağrısı, hızlı ve derin soluk alıp verme, uykululuk hali yada olağan dışı meyveli ağız kokusudur) gibi kontrol edilemeyen şeker hastalığınız varsa,
• Uzun süreli yada şiddetli ishal veya üst üste bir kaç defa kusma gibi durumlardan ötürü vücudunuzda çok fazla su kaybı meydana geldiyse (dehidratasyon; böbrek problemlerine sebep olabilir, bu da siz de laktik asidoz oluşma riskine yol açabilir),
• Ciddi bir enfeksiyonunuz varsa (mesela; akciğerinizi, bronşlarınızı yada böbreğinizi etkileyen ciddi bir enfeksiyon böbrek problemlerine sebep olabilir, bu da siz de laktik asidoz oluşma riskine neden olabilir.),
• Kalp yetmezliğinden tedavi görüyorsanız yada yakın bir geçmişte kalp krizi geçirmişseniz, ciddi dolaşım sorununuz varsa yada nefes almada güçlük çekiyorsanız (Bu durum dokular için oksijen kaynağının eksikliğine yol açabilir, bu da siz de laktik asidoz oluşma riskine yol açabilir),
• Aşırı alkol alıyorsanız
• Emziriyorsanız.
Altta yer alan durumlarda GLUCOPHAGE kullandığınızı hekiminize söyleyiniz:
• Bir tür ilaç olan iyotlu kontrast maddelerin kan dolaşımınıza verilmesinin gerektiği X-Ray cihazı yada görüntüleme ile ilgili herhangi bir işleme girecekseniz,
• Büyük bir cerrahi girişim geçirecekseniz, işlemden yada girişimden evvel ve sonra belli bir zaman döneminde GLUCOPHAGE kullanmayı kesmelisiniz.
Hekiminiz bu süre içinde farklı bir tedaviye ihtiyacınız olup olmayacağına karar verecektir.
Altta yer alan durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer:
• Sizde laktik asidoz oluşma riski varsa.
GLUCOPHAGE bilhassaböbrekleriniz düzenli görevini yapmıyor ise çok seyrek görülen; lakin ciddi bir rahatsızlık ve ölüme sebep olabilecek laktik asidoza neden olabilir. Laktik asidozun belirtileri kusma, kas krampları ile karın ağrısı (abdominal ağrı), şiddetli yorgunluk ile genel olarak kendini iyi hissetmeme durumu ve nefes almada zorluk.Keza bu rahatsızlık sizde meydana gelirse, acil tedaviye gerek duyabilirsiniz.
GLUCOPHAGE kullanmayı hemen durdurun ve hekiminize bildirin.