Cerazette 75 MIKROGRAM 28 Tablet Nedir, Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir, Ne İçin Kullanılır gibi tüm bilgilere bu sayfa aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
Cerazette Nedir? Etken maddesi Desogestrel olan Cerazette ilacı; hanımlarda gebeliğin engellenmesi (doğum kontrol) maksadıyla kullanılır.Bu ilaç progestogen türevi bir dişi cinsiyet hormonu olan desogestrel içerir. Bu sebeple “yalnızca progestogen hapı” (SPH) veya mini-hap olarak adlandırılmaktadır. SPH'lerin veya mini-hapların çoğu esas olarak, sperm hücrelerinin rahime girmesinin önünegeçerek etki gösterir lakin yumurta hücresinin olgunlaşmasını her zaman önlemezler; bu, kombine tabletlerin primer etkisidir.
Bu ilaç, çoğu zaman yumurta hücresinin olgunlaşmasını önlemeye yetecek kadar yüksek bir doza sahip olmakla diğer mini-haplardan farklıdır. Buna bağlı olarak, yüksek kontraseptif etkinlik sağlar. Bu ilaç östrojen kullanımı riskli olan bayanlarda kullanılabilir. Bebeklerini emzirmekte olan kadınların dikkatli kullanılması gerekir.Bu ilacın kullanımı esnasında kanamalarınız düzensizleşebilir veya hiç kanama olmayabilir.
ALKA SELTZER YAN ETKİLERİ;
Bu ilaç, çoğu zaman yumurta hücresinin olgunlaşmasını önlemeye yetecek kadar yüksek bir doza sahip olmakla diğer mini-haplardan farklıdır. Buna bağlı olarak, yüksek kontraseptif etkinlik sağlar. Bu ilaç östrojen kullanımı riskli olan bayanlarda kullanılabilir. Bebeklerini emzirmekte olan kadınların dikkatli kullanılması gerekir.Bu ilacın kullanımı esnasında kanamalarınız düzensizleşebilir veya hiç kanama olmayabilir.
ALKA SELTZER YAN ETKİLERİ;
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:ALKA SELTZER FİYATI;
Yaygın olmayan Vajinal enfeksiyon
Psikiyatrik hastalıklar:
Yaygın : Duygudurum değişikliği, cinsel istekte (libido) azalma
Sinir sistemi hastalıkları:
Yaygın : Baş ağnsı
Göz hastalıkları:
Yaygın olmayan : Kontakt lens kullanımında güçlük
Gastrointestinal hastalıklar:
Yaygın : Bulantı Yaygın olmayan: Kusma
Deri ve derialtı dokusu hastalıkları:
Yaygın : Akne
Yaygın olmayan : Saç dökülmesi
Seyrek:Yen döküntüleri, kurdeşen, deride ağrılı mavi-kırmızı renkte şişlikler (eritema nodozum)
Üreme sistemi ve meme hastalıkları:
Yaygın : Meme ağnsı, düzensiz adet kanamalan, ya da hiç kanama olmayışı Yaygın olmayan : Ağnlı adet dönemleri, yumurtalık kistleri
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:
Yaygın olmayan: Yorgunluk
Araştırmalar:
Yaygın : Kilo artışı
Bunların dışında, meme akıntısı da belirebilir.
İlaç Fiyatı: 36.83 TLALKA SELTZER KULLANIM ŞEKLİ;
Reçete Durumu Normal Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu 8699636090251 - ATC Kodu H01BA02 - Geri Ödeme Kodu Geri Ödemede Değil
Yeni bir CERAZETTE paketine başladığınızda, üst sıradan bir tablet alınız. Herhangi başka bir yerdeki tablet ile başlamayınız. Örneğin eğer Çarşamba günü başlıyorsanız, en üst sıradaki ÇRŞ yazan tablet ile başlayınız. Sonraki her gün, ok işaretleri doğrultusunda ilerleyerek ilacınızı alınız. Blister şeridinin arka yüzüne bakarak, herhangi bir gün tabletinizi alıp almadığınızı kolayca farkına varabilirsiniz.ALKA SELTZER HAKKINDA DİĞER BİLGİLER;
Uygulama yolu ve şekli şöyledir;
Tabletlerinizi her gün, günün aynı saatinde almaya dikkat edin. Tableti bütün olarak, yeterince su ile yutunuz.Bu ilacı kullanırken kanama ortaya çıkabilir, lakin tabletlerinizi normalde olduğu gibi almaya devam etmelisiniz. Bir blister şeridi bittiğinde, sonraki gün yeni bir blister şeridine başlayınız; yani ara vermeyiniz veya adet görmek için beklemeyiniz.
İlk CERAZETTE kutusuna başlama
■ Önceki ayda hormonal doğum kontrol yöntemi kullanmadıysanız:
Adet döneminizin başlamasını bekleyiniz. Adet kanamamzın birinci gününde ilk CERAZETTE tabletinizi alınız ve sonraki günlerde devam ettiriniz. Bu dummda ek başka bir doğum kontrol yöntemi uygulamanız gerekmez.
CERAZETTE kullanmaya adetinizin 2-5. günleri arasında da başlayabilirsiniz, ancak tablet alman ilk 7 gün süresinde ek bir doğum kontrol yöntemi (örn. kondom gibi bir bariyer yöntemi) kullanmalısınız.
■ Kombine doğum kontrol hapı, vajinal halka ya da deri bandından geçiş yapılması: Önceden kullandığınız hap paketinin son tabletini aldıktan sonraki gün başlayınız. Öncesinde vajinal halka ya da deri bandı kullanmışsanız, CERAZETTE’e bunlann çıkanldığı gün başlayınız. Bu durum hiç ara verilmeyeceği anlamındadır. Eğer önceden kullandığınız doğum
kontrol hapı paketinde, etkin madde içermeyen haplar da bulunuyorsa, etkin madde içeren son tableti aldıktan sonraki gün başlayınız. Eğer emin değilseniz, doktor ya da eczacınıza sorunuz. Eğer bu talimatları yerine getirirseniz, ek doğum kontrol önlemi almanız gerekli değildir.
CERAZETTE kullanmaya aynı zamanda, en geç, olağan tabletsiz, bantsız, halkasız dönemi, ya da önceki kombine hapın etkisiz tablet aralığım izleyen günde de başlayabilirsiniz, ancak tablet aldığınız ilk 7 gün süresinde ek bir bariyer yöntemi kullanmanız önerilmektedir.
■ Başka bir sadece progestogen hapından geçiş yapılması (mini hap):
Herhangi bir gün bunu kullanmayı bırakabilir ve CERAZETTE kullanmaya başlayabilirsiniz. Ek bir önlem gerekli değildir.
■ Enjeksiyon, implant, ya da progestogen salimli rahim içi araçtan geçiş yapılması: CERAZETTE kullanmaya bir sonraki enjeksiyonun yapılacağı gün, veya implantın ya da rahim içi aracın çıkarıldığı gün başlayabilirsiniz. Ek bir önlem gerekli değildir.
■ Çocuk doğurduktan sonra:
Bebeğiniz doğduktan sonraki 21 ile 28. günlerde CERAZETTE kullanmaya başlayabilirsiniz. Eğer daha sonra başlarsamz, tablet almaya başladıktan sonraki ilk 7 gün boyunca, ek olarak bir bariyer yöntemi kullanmalısınız. Ancak halen cinsel ilişki gerçekleşmiş durumdaysa, CERAZETTE kullanmaya başlamadan önce gebe olmadığınız belirlenmelidir. Emziren kadınlar hakkında ilave bilgi Bölüm 2 ‘Hamilelik ve emzirme’ başlıkları altında verilmektedir. Doktorunuz da size bilgi verebilir.
■ Düşük yaptıktan sonra:
Doktorunuz sizi bilgilendirecektir.
Eğer mide-bağırsak sorunlarınız olursa (örn. kusma, şiddetli ishal):
Böyle bir durumda, aşağıdaki unutulan tabletler bölümündeki tavsiyeler geçerli olacakür. CERAZETTE tableti aldıktan sonraki 3-4 saat içinde kusarsanız, ya da tıbbi kömür kullamrsamz, veya şiddetli ishal olursamz, tabletin içindeki etkin maddenin emilimi tam olmayabilir.
Eğer CERAZETTE’in etkisinin çok güçlü ya da çok zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Altta yer alan durumlarda KULLANMAYINIZ
• Bu ilacın içindeki etkin maddeler yada yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerjik (aşın duyarlı) iseniz; bu maddeler kullanma talimatının başında verilmektedir.
• Hamile iseniz yada hamile olabileceğinizden kuşkulanıyorsanız;
• Trombozunuz varsa. Tromboz bir kan damannda [örn., bacaklarda (derin ven trombozu) veya akciğerlerde (pulmoner embolizm)] bir kan pıhtısının oluşmasıdır.
• Şu anda sanlık (cildin sararması) yada ciddi karaciğer hastalığınız varsa yada geçmişte geçirdiyseniz ve karaciğer fonksiyonunuz halen normal değilse.
• Cinsiyet steroidlerine duyarlı bir kanseriniz varsa yada böyle bir kansere dair şüphe varsa (meme kanserinin belirli tipleri).
• Henüz asıl tanısı konulmamış vajinal kanamanız varsa.
Altta yer alan durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
• Meme kanseri geçirdiyseniz;
• Karaciğer kanseri varsa; zira bu ilaç olası bir etkisi göz ardı edilemez;
• Daha önce tromboz (kan damannda pıhü oluşumu) geçirdiyseniz;
• Diyabet (şeker) hastasıysanız;
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı şu şekildedir;
• Kan basıncınız yüksek ise;
• Gebelik maskesi geçirdiyseniz (hamilelik esnasında, bilhassa yüzde olmak üzere ciltte san-kahverengi lekelerin oluşması); bu durumda bu ilacı kullanırken güneşe maruz kalmaktan yada ultraviyole ışınlarından kaçınmalısınız;
Düzenli sağlık kontrolü
Bu ilacı kullanırken, hekiminiz düzenli sağlık kontrolleri için gelmenizi isteyecektir. Genel olarak, bu kontrollerin sıklığı ve içeriği sizin kişisel durumunuza bağlı olacaktır.
Alttakilerden herhangi birinin ortaya çıkması durumunda en kısa zamanda
hekiminize başvurunuz:
• Bacaklarınızda şiddetli ağrı veya şişme, göğsünüzde açıklanamayan ağrılar, nefes alamama, olağan dışı öksürük, bilhassa öksürükte kan görülürse (tromboz olasılığının işaretleri)
• Ani ve şiddetli karın ağrısı olursa, ya da cildiniz yada gözleriniz sararırsa (karaciğerde sorun olasılığının işaretleri);
• Göğüslerinizde bir yumru/şişlik hissederseniz (meme kanseri olasılığının işaretleri);
• Karnınızın alt tarafında yada mide bölgenizde ani ya da şiddetli bir ağrı olursa (dış gebelik olasılığının işaretleri; bu durum rahmin dışında bir gebelik gelişmesidir);
• Uzun süre hareketsiz yatmanızı gerektirecek bir durum olursa veya ameliyat geçirecekseniz (en az 4 hafta öncesinden hekiminize başvurunuz);
• Olağan dışı, ağır bir vajinal kanamanız olursa;
• Hamile olduğunuzdan kuşkulanıyorsamz.
Meme Kanseri:
Göğüslerinizi düzenli olarak kontrol ediniz ve eğer herhangi bir yumru/şişlik hissederseniz hekiminize başvurunuz.
Meme kanserinin, kombine doğum kontrol hapı kullanan bayanlarda, bu hapları kullanmayan aynı yaştaki kadınlara kıyasla biraz daha sık olduğu bulunmuştur. Kadın hap almayı bıraktığında, bu risk aşamalı olarak azalmakta, ve böylece hapın kesilmesinden 10 sene sonra, hiç hap kullanmamış bayanlardaki ile eşitlenmektedir. Meme kanseri 40 yaşın altında nadir görülür, lakin hanımlar yaşlandıkça risk de artmaktadır.Dolayısıyla, kadının hap almayı sürdürdüğü yaş ne kadar ileri ise, tanısı konulan ek meme kanseri sayısı da artar. Hapı ne kadar süreyle kullandığı daha az önem taşır.
Kombine hapı 5 yıla kadar süreyle kullanan ama 20 yaşında bırakan her 10 000 kadında, hapı bıraktıktan sonraki 10 yıl içinde, bu yaş grubunda normalde tanısı konulan 4 meme kanser olgusuna ek olarak, l’den daha az meme kanseri tamsı olacaktır. Benzer şekilde 5 yıla kadar süreyle kullanan ama 30 yaşında bırakan her 10 000 kadında, normalde tamsı konulan 44 kanser olgusuna ek olarak, 5 olguya daha tanı konulacaktır. 5 yıl süreyle kullanan ama 40 yaşında bırakan her 10 000 kadında, normalde tanısı konulan 160 olguya ek olarak, 20 olgu daha olacaktır.
Bu ilaç gibi yalnızca progestogen haplarını kullananlardaki meme kanseri riskinin, kombine hap kullanan kadınlardakine benzer olduğuna inanılmaktadır, ama veriler daha az kesindir.
Kombine hap kullanan kadınlarda bulunan meme kanserlerinin, hap kullanmayan kadınlarda bulunanlara göre, vücuda daha az yayılmış durumda olduğu görünmektedir. Meme kanseri riskindeki farklılığa hapın neden olup olmadığı bilinmemektedir. Bu kadınların daha sık muayene edilmiş olmalan, ve böylelikle meme kanserinin farkına daha erken bir zamanda varılmış olması mümkündür.
Damar içinde pıhtılaşma (tromboz):
Eğer bir tromboz olayımn olası belirtilerini farkederseniz, derhal doktorunuza görününüz (aym zamanda “Doktorunuza ne zaman başvurmalısınız?” bölümüne de bakınız).
Trombozun anlamı, daman tıkayabilecek bir kan pıhtısı oluşmasıdır. Tromboz bazen bacaklarda, dokunun derinlerinde bulunan toplardamarlar içinde oluşur (derin ven trombozu). Eğer bu pıhtı içinde oluştuğu toplardamardan kopup dolaşıma girerse, akciğerdeki atardamarlara ulaşarak tıkayabilir ve “pulmoner embolizm” denilen tabloya yol açabilir (pıhtı atma sonucunda akciğer embolisi). Bunun sonucunda ölümcül durumlar ortaya çıkabilir. Derin ven trombozu ender ortaya çıkan bir durumdur. Hap alınsa da alınmasa da gelişebilir. Aym zamanda hamile kaldığınızda da oluşabilir.
Bu risk, hap kullanıcılarında, kullanmayanlara göre daha yüksektir. CERAZETTE gibi yalnızca progestogen haplarındaki riskin, aynı zamanda östrojen de içeren kombine haplar kullananlardakinden daha düşük olduğuna inanılmaktadır.